Ova tražena i dobro plaćena zanimanja Hrvate previše ne interesiraju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Radi se o analizi interesa maturanata za spomenute studije u razdoblju od 2010. do 2014., a njene rezultate je u srijedu u Zagrebu, u sklopu CARNetove korisničke konferencije CUC 2014., predstavio zamjenik ravnatelja Agencije Igor Drvodelić.

Veći interes

Kako se navodi, analiza je pokazala da je ove godine poraslo zanimanje mladih za studijima računarstva za 20 posto, ali usprkos tomu Hrvatska će se još godinama boriti s problemom nedostatka IT stručnjaka zbog kontinuiranoga pada tijekom pet prethodnih godina te će biti teško nadoknaditi tu razliku. Ipak, rečeno je, ohrabrujuće je što mladi računarske i informacijsko-komunikacijske studije tijekom posljednje tri godine u sustavu odabira fakulteta rangiraju na viša mjesta pa su im tako ove godine studiji računarstva bili prosječno na 3,8. mjestu dok su u 2011., primjerice, prosječno zauzimali gotovo 7. mjesto, piše Dnevnik.hr.

Nedostajat će oko 900 tisuća stručnjaka

Računarski i IT studiji smatraju se ključnima jer, istaknuto je, praktički jamče karijeru u danas vrlo atraktivnom sektoru. S tim u vezi dodaje se kako je dovoljno reći da će u Europi do 2020. prema procjenama nedostajati oko 900 tisuća stručnjaka za računarstvo, ali da se unatoč tome što je Hrvatska u samome vrhu po nezaposlenosti mladih u Europskoj uniji (EU), budući studenti i dalje radije odlučuju za društveno-humanističke studije na kojima stječu profesije koje nisu tražene na tržištu rada.

Nacionalni koordinator inicijative “eSkills for Jobs” za Hrvatsku Hrvoje Balen istaknuo je pak da je “IT sektor u Hrvatskoj jedna je od rijetkih gospodarskih grana koja, unatoč recesiji, kontinuirano raste i zapošljava nove stručnjake, ali i upozorio kako je krajnje je vrijeme da se i država počne prema ovom sektoru odnositi odgovornije i dodatno uključivati kroz, primjerice, povoljnije uvjete poslovanja.

IZVOR: danas.hr


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.