Ova godina će biti rekordna po broju ugriza: Liječnici spasili čovjeka nakon ugriza poskoka

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Samo dva dana nakon što je u utorak u splitsku bolnicu doveden čovjek kojeg je poskok ugrizao za ruku u mjestu Pozla Gora, na Kliniku za infektologiju splitskog KBC-a dovedena je još jedna žrtva ugriza najotrovnije europske zmije.

To je već peti slučaj ove godine, i kao što sam i najavio, ova godina bit će rekordna po broju ugriza poskoka – rekao nam je Boris Lukšić, predstojnik Klinike za infektologiju.

Inače, oba pacijenta osjećaju se dobro i ne bi trebali imati posljedica od zmijskog ugriza.

Lukšić je opisao i postupak u slučaju ugriza zmija otrovnica:

– Najprije treba utvrditi je li osobu zaista ugrizla otrovnica. Ako nema karakterističnih točkastih ranica, lokalne boli, otoka i krvnog podljeva te opće obamrlosti i slabosti, s priličnom sigurnošću možemo reći ds se ne radi o ugrizu otrovnice. Ako utvrdimo da je riječ o ugrizu otrovnice, žrtvi na terenu treba pružiti prvu pomoć koja se sastoji u smirivanju te ispiranju mjesta ugriza nekim dezinfekcijskim sredstvom ako je dostupno.

Zatim ugriženoj osobi treba skinuti prstenje, ručne satove, narukvice i sve drugo s ozlijeđene ruke ili noge zbog vjerojatne pojave lokjalnog edema. Bolesnik mora mirovati, a zahvaćeni ekstremitet treba imobilizirati, najbolje udlagom, kako bi se smanjilo širenje otrova.

Zatim ga treba transportirati u najbližu zdravstvenu ustanovu, po mogućnosti na nosilima, a ako je to nemoguće onda hodanjem s pauzama, nikako ne trčeći.

Ne preporučuje se isisavanje otrova iz ranica kao ni zarezivanje mjesta ugriza oštrim predmetima jer može doći do infekcije ili ozljeda tetiva, živaca i krvnih žila.

izvor 24 sata


Pratite nas i na društvenim mrežama: