Od sutra na snagu stupaju nova pravila koja se tiču baš svih

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Sutra na snagu stupa novi Zakon o PDV-u koji pojeftinjuje lijekove. Naime, snižava se PDV za sve lijekove koji se izdaju na recept, a ne, kao što je slučaj bio do sada samo za lijekove koji su na listi HZZO-a.

Evidencija neplatiša

Ubuduće bi trebali imati i bolju evidenciju neplatiša, jer se uvodi obveza vođenja evidencije u kojoj će poduzetnici morati prijaviti tko im nije u propisanim rokovima platio račun.

Od 1. siječnja građanima će se zbog izmjena Zakona o porezu na dohodak povećati plaće i to zahvaljujući promjeni osobnog odbitka s 2.200 kuna na 2.600 kuna te ostalih poreznih razreda, a za umirovljenike s 3.400 kuna na 3.800. Granica za oporezivanje dohotka po najvišoj poreznoj stopi od 40 posto podignula se je sa sadašnjih 8.800 na 13.200 kuna. Ovim izmjenama najviše će profitirati građani s najvišim primanjima.

Stiže porez na kamate na štednju

Novost je i oporezivanje stopa na kamate na štednju i to po stopi od 12 posto, a, tvrde u Vladi, riječ je o jednoj od najmanjih stopa ovog poreza u Europi. S novcem od oporezivanja kamata na štednju namjeravaju kompenzirati manjak u lokalnim proračunima, koji će nastati primjenom ovog novog zakona. Naime, porez na dohodak je bio najznačajniji prihod jedinicama lokalne samouprave.

Zakon o porezu na dobit donosi jednu novost koja se tiče svih poreznih obveznika. Počevši od prijave za 2015., Porezna uprava izradit će rješenja te ih dostaviti na adrese građana te time ukinuti potrebu podnošenja godišnjih poreznih prijava. Dakle, građani su još dužni podnijeti porezne prijave za 2014.

Zakonom o porezu na dobit propisuje se i obveza obračuna poreza na dobit za fizičke osobe s prihodima većim od tri milijuna kuna, umjesto dosadašnjih dva milijuna kuna.

Novi Zakon o doprinosima mijenja način utvrđivana doprinosa na način da se obveznici (osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost od koje dohodak utvrđuju temeljem poslovnih knjiga, osobama koje obavljaju samostalnu djelatnost od koje porez na dohodak plaćaju u paušalnom iznosu i ostalim osobama koje imaju profesionalni status) upućuju na samoobračun podnošenjem JOPPD obrasca, a ne više donošenjem rješenja.

Od sutra Zakon o igrama na sreću doživjet će izmjene, pa će se ubuduće oporezivati svi dobici od igara klađenja, umjesto dosadašnjeg oporezivanja dobitaka iznad 750 kuna.

S prvim danom 2015. istječe prijelazno razdoblje za oporezivanje nekretnina te započinje oporezivanje nekretnina PDV-om. Odredbama Zakona o porezu na promet nekretninama precizira se što se smatra nekretninama te građevinskim zemljištem koje će ući u sustav naplate PDV-a.

Detaljnije o poreznim izmjenama možete pročitati ovdje.

Novost je i nova mjera za poticanje zapošljavanja mladih. Kako bi se smanjila stopa njihove nezaposlenosti i povećalo njihovo zapošljavanje na neodređeno vrijeme, poslodavci koji zaposle mlade u dobi do 30 godina na ugovor o radu na neodređeno vrijeme, oslobađaju se obveze doprinosa na rok od pet godina.

Od sutra vrijede nova pravila za prijavu radnika. Uredbom o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju izmijenjeni su rokovi za prijavu o početku osiguranja za osobe u radnom odnosu i s radnim odnosom izjednačene ili slične osnove osiguranja.

Poslodavac je dužan Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje dostaviti prijavu o početku osiguranja najranije osam dana prije početka rada, a najkasnije prije samog početka rada. Nakon prijave, poslodavac preuzima potvrdu u elektroničkom obliku, ako je Zavodu dostavio eprijavu, odnosno ovjereni primjerak prijave u papirnatom obliku, ako prijava nije poslana u elektroničkom obliku.

Ako osiguranik ne započne raditi na dan početka osiguranja koji je naveden u ugovoru, poslodavac je to dužan dojaviti Zavodu taj dan, u protivnom je propisana kazna od 61.000 do 100.000 kuna.

Zapošljavanje invalida ubuduće će biti obavezno. Naime, prema novom Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom svaka tvrtka u Hrvatskoj, s najmanje 20 zaposlenih mora zaposliti od dva do posto, ovisno o djelatnosti kojom se bave, osoba s invaliditetom na ukupni broj zaposlenih. Oni koji se budu provodili zakon, morat će plaćati tzv. kazneni porez koji je određen kao trećina minimalne plaće po nezaposlenom radniku s invaliditetom, a što svaki mjesec stoji oko 900 kuna mjesečno.

Bez medijacije nema rastave

Izmjene Zakona o obitelji nalažu obavezno provođenje obiteljske medijacije. To znači da će ubuduće svaki par koji ima maloljetnu djecu morati ići na obavezno savjetovanje, a ako ne bude učinkovito, slijedi obiteljska medijacija. Parovima koji joj se ne odazovu, sud će odbaciti zahtjev za rastavu braka.

IZVOR: Danas.hr

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.