Zaštita pacijenata i zaposlenika od širenja zaraze

Od sutra Covid potvrde u zdravstvu. Beroš: ‘Ove sigurnosne mjere su privremene’

Ilustracija/Pixabay
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Dan uoči početka primjene covid potvrda u zdravstvenom i sustavu socijalne skrbi priopćenjem se oglasilo Ministarstvo zdravstva u kojemu tvrde da se kontroverzne potvrde uvode radi zaštite pacijenata i zaposlenika od širenja zaraze, javlja Jutarnji.hr.

Od ponedjeljka u zdravstvenom sustavu i ustanovama socijalne skrbi u Hrvatskoj svaki zaposlenik treba imati EU digitalnu COVID potvrdu te posjetitelji i pratnja pacijentima. Pacijentima ostaju jednake mjere kao i do sada, onima kojima je potrebna hospitalizacija ili dijagnostičko-terapijski zahvat koji generira aerosol potreban je dokaz o imunosti na COVID-19 ili negativan nalaz testa koji je uz uputnicu besplatan, a hitni slučajevi i pacijenti koji dolaze na nerizične preglede poput radiološke dijagnostike prolaze dosadašnje mjere zaštite, priopćili su iz Ministarstva zdravstva.

– Cilj nam je i obveza prema svim građanima naše zemlje, što je moguće u većoj mjeri, zaštititi sve pacijente u zdravstvenom sustavu te korisnike ustanova za socijalnu skrb, kao i sve zaposlene u tim institucijama od ulaska virusa COVID-19 i širenja zaraze. EU digitalne COVID potvrde, kao i negativni testovi, samo su sredstva u ostvarenju tog cilja –  kazao je  ministar zdravstva Vili Beroš i dodaje da se EU digitalne COVID potvrde od ponedjeljka primjenjuju i za posjetitelje i pratnje pacijentima, dok za pacijente kojima je potrebna hospitalizacija ili dijagnostičko-terapijski zahvat koji generira aerosol ostaju jednake sigurnosne mjere kao i do sada, dokaz o imunosti na COVID-19 ili negativan nalaz testa koji je uz uputnicu besplatan, a hitni slučajevi i pacijenti koji dolaze na nerizične preglede poput radiološke dijagnostike prolaze dosadašnje mjere zaštite.

Za zaposlenike u cijelom sustavu zdravstva za dolazak na radno mjesto i redovito obavljanje radnih zadataka od ponedjeljka će biti potrebna EU digitalna COVID potvrda ili, za one koji iz opravdanih razloga ne mogu dobiti EU digitalnu COVID potvrdu, odgovarajući drugi dokaz poput negativnog testa na COVID-19, navode u Ministarstvu.

– Ove sigurnosne mjere imaju privremeni karakter i trajat će sve dok postoji realna opasnost od prodora virusa u zdravstveni, odnosno sustav socijalne skrbi. Ovisit će o epidemiološkoj situaciji u budućnosti i kretanju broja oboljelih i hospitaliziranih, te posebno broju onih na respiratoru, izjavio je ministar Beroš i dodao da i sami možemo utjecati na duljinu trajanja ovih mjera ukoliko svi zajedno podignemo stupanj cijepljenosti na višu razinu od sadašnje, koja je u Hrvatskoj malo iznad 54 posto. Primjeri zemalja koje su to učinile dokazuju da je to ispravni put – zaključio je ministar.

U Ministarstvu tvrde da sve zdravstvene i ustanove socijalne skrbi, te najveći broj djelatnika u tim institucijama, spremno dočekuju primjenu ove, kako navode, sigurnosne mjere.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.