Čeka se odobrenje

Od najave prošlo mjesec dana: Evo kad stiže aplikacija za praćenje zaraženih koronavirusomFoto: Ilustracija/arhiva

U Hrvatskoj je troje novozaraženih koronavirusom, a još je 40 osoba stavljeno u samoizolaciju. Prema najavama vladajućih, ove i slične podatke trebali smo imati na dlanu, pišu Vijesti.hr

Točnije, trebali su nam biti dostupni unutar aplikacije koju razvija APIS. Od najave je prošlo više od mjesec dana.

Aplikacija koja evidentira zaražene koronavirusom i njihove kontakte jučer je lansirana u Njemačkoj, a uskoro će biti dostupna i za hrvatske građane. Na njezinoj izradi posljednjih mjesec dana rade u APIS-u.

– Još uvijek očekujemo odobrenje i Googlea i Applea u smislu Ministarstva zdravstva kao nosioca te aplikacije te očekujemo da će sve zajedno biti gotovo tijekom srpnja – rekao je Saša Bilić, predsjednik Uprave APIS IT-a.

Kada osobe stupe u kontakt, aplikacija putem bluetootha na njihovim mobitelima razmjenjuje takozvane ključeve ili identifikatore. Ako se netko kasnije zarazi koronavirusom, uz dobrovoljni pristanak ta se informacija pohranjuje te aplikacija upozorava njegov bliski kontakt o bolesti.

Jednom na dan aplikacija preuzima listu zaraženih ključeva.

Kako bi se razmijenili anonimni ključevi, korisnici aplikacije morat će biti najmanje dva metra udaljeni jedni od drugih te minimalno 15 minuta u kontaktu.

Aplikacija ne otkriva identitet ljudi niti ih prati.

– Države idu prema rješenjima, koja, su naravno dragovoljna, koja nisu vezana za utvrđivanje nekakvih geolokacija, već bluetooth tehnologije. Što se nas tiče u ovom trenutku najviše smo fokusirani prije svega na zaštitu svojih građana, na zaštitu turista koji dolaze u Hrvatsku – poručio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Upravo je ideja da se informacije razmjenjuju s drugim zemljama pa tako i s Njemačkom gdje je aplikacija u 24 sata skinuta šest i pol milijuna puta.

– Nakon što se razmjene ključevi između Njemačke i Hrvatske korisnik, koji je bio u Njemačkoj ili korisnik koji je bio u Hrvatskoj ili Hrvat koji je bio u Njemačkoj dobit će obavijest da je bio u kontaktu sa zaraženom osobom – izjavio je Marin Katić, voditelj Odjela za izradu web i mobilnih aplikacija APIS IT-a.

Uz to što je korištenje aplikacije dobrovoljno i besplatno, može se isključiti i deinstalirati u bilo kojem trenutku.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.