Obljetnica smrti prvog hrvatskog predsjednika

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Na današnji dan, 10. prosinca 1999. godine preminuo je prvi predsjednik Republike Hrvatske doktor Franjo Tuđman.

Franjo Tuđman rodio se 14. svibnja 1922. godine. Osnovnu školu pohađa u Trgovišću, a srednju u Zagrebu.

Godine 1945. odlazi u Vrhovni štab NOV u Beograd gdje je neko vrijeme radio u Glavnoj personalnoj upravi Ministarstva narodne obrane. U samom Beogradu završava studij na Višoj vojnoj akademiji, a uskoro je promaknut u čin generala čime postaje najmlađi general u tadašnjoj komunističkoj Jugoslaviji.

Nakon sumnjive smrti oca, Franjo Tuđman je na vlastiti zahtjev razriješen vojne službe te se odlučio posvetiti znanstvenom radu.

Od njegovih znanstvenih radova svakako valja spomenuti “Bespuća povijesne zbiljnosti”, “Hrvatska u monarhističkoj Jugoslaviji”, “Usudbene povjestice”,  kao i “Hrvatska riječ svijetu”.

Osim književnosti dr. Franjo Tuđman pokazao se i na političkoj sceni kada je jasno izražavao svoje negativne stavove prema vladajućoj struji što je dovelo do njegova zatvaranja i namještenog sudskog procesa.

Nakon Titove smrti bilo je jasno da Jugoslavija ide prema neizbježnom raspadu kada se Tuđman borio da se Hrvatska odcijepi i postane samostalna država te kada je uskoro osnovao stranku HDZ i uspio pobijediti čak dva puta na glavnim izborima za predsjednika države.

Umro je 10. prosinca 1999. godine.


Pratite nas i na društvenim mrežama: