Velike promjene

Novi Zakon o cestovnom prometu uvodi kazne za električne romobile

‘Idemo u promjenu Zakona o sigurnosti prometa na cestama jer još ima prostora za poboljšanja koja bi mogla smanjiti broj stradavanja na prometnicama. Pokazalo se, među ostalim, da nemamo regulirano upravljanje električnim romobilima, pa ćemo uskoro riješiti i taj problem, slično kao što su to učinile druge zemlje EU, a to se, među ostalim, odnosi na dozvoljenu brzinu, gdje se njima može voziti, što, dakako, podrazumijeva i kazne za one koji se tih novih pravila ne budu pridržavali’, najavljuje zakonske izmjene ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Naime, MUP je odlučilo zakonski regulirati prometovanje električnih romobila i sličnih proizvoda na električni pogon koji su na tržištu, piše Jutarnji list. U javnu raspravu Ministarstvo je uputilo ‘Obrazac prethodne procjene za nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama zakona o sigurnosti prometa na cestama’. U njemu se navodi da je u slučaju prometovanja električnih romobila i sličnih uređaja na električni pogon u praksi ‘uočeno nepostojanje mogućnosti izricanja prekršajnih sankcija’. Postojeći Zakon o sigurnosti cestovnog prometa donesen je prije malo više od godinu dana, ali iako su na gradskim prometnicama već tada bile tisuće romobila i drugih prometala na električni pogon, novim zakonom nije reguliran status tih malih vozila, koja mogu razviti brzinu veću i od 30 kilometara na sat.

U međuvremenu se na ulicama pojavila nova generacija e-romobila koji razvijaju brzinu i do 70 kilometara na sat. Oni bi se, prema sadašnjim odredbama, morali kretati samo prostorima namijenjenim pješacima. Naime, u MUP-u su prije godinu dana objašnjavali da se e-romobili moraju kretati površinama kojima se kreću i pješaci, a njihovi vozači imaju dužnosti i obveze pješaka. Tada su tvrdili da ne raspolažu podacima o sudjelovanju vozača električnih romobila u prometnim prekršajima i nesrećama te da njihov status neće posebno regulirati u novom zakonu.

Izmjenom Zakona predložit će se i sankcioniranje vozača koji se besplatno parkiraju na mjestima namijenjenim samo za punjenje električnih vozila. Uz to, zakonski će se regulirati ograničenje korištenja vozačke dozvole za vozače kojima je taj dokument izdan u nekoj stranoj zemlji, a prikupe propisan broj negativnih prekršajnih bodova, kao i vozaču kojem je vozačka dozvola izdana u Hrvatskoj.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.