Dosad zabilježeno više mutacija virusa

Novi soj korona virusa možda je već u Hrvatskoj

Pratite nas i na društvenim mrežama:

“Kad vidimo kako je na području Varaždina snažno išla uzlazna linija, snažno iznad Hrvatske, nitko tko se razumije u viruse ne može se oteti dojmu da to ne može imati veze samo s određenom situacijom nepoštivanja mjera jer slične situacije, barem prema spoznajama koje su postojale, bile su i u drugim područjima u Hrvatskoj pa se ta brojka nije tako dizala”, izjavila je u ponedjeljak na presici Stožera civilne zaštite RH Alemka Markotić, ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’, odgovarajući na pitanje je li novi soj virusa već u Hrvatskoj, prenosi Net.hr.

Markotić smatra da o novom soju virusa još nema dovoljno informacija, ali ističe kako je vidljivo da se drugi val u Europi razlikuje  po intenzitetu i broju umrlih.

– Među čimbenicima su virusni tipovi, podtipovi, eventualne mutacije. Od početka listopada, kad se dogodio značajan rast broja oboljelih i umrlih, zabilježeno je nekoliko sojeva okarakteriziranih s dodatnim mutacijama. U Walesu, zapadnom Londonu i na još nekoliko mjesta su zabilježeni. Vidjelo se da se odvaja taj jedan klaster virusa, utvrđeno je da imaju određene mutacije – rekla je Markotić.

Ona je najavila da će se točno stanje stvari vidjeti kad se usporede uzorci i naprave analize.

– Mučilo nas je zbog čega je jedan dio ljudi završio s težim oblicima bolesti, dio se može staviti na priču oko količine virusa, puno su teže kliničke slike koje viđamo u bolnici, teške upale pluća, veliki broj smrtnih slučajeva, ne samo kod nas nego i u Europi. Mišljenja smo da se sada moramo snažnije usmjeriti na neke karakteristike virusa – napomenula je pritom Markotić.

Analizirajući za što bi mutacije mogle biti odgovorne Markotić je izrazila mišljenje da bi jedan dio mogao biti odgovoran za brže vezivanje virusa.

– To brže i jače vezivanje za receptor moglo je dovesti i do bržeg i učinkovitijeg širenja i zabilježeno je. Međutim, analize nisu definitivne, pa treba sve uzeti s rezervom. Drugi značajan dio, koji se vidio u drugom valu, je određena mutacija koja bi mogla utjecati na imunosni sustav. Vjerojatno su se mutacije dogodile u osobi ili osobama koje su imunosuprimirane, tj. imunosni sustav se ne može adekvatno boriti s virusom – zaključila je Markotić.

Čitav tekst možete pročitati OVDJE.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: