Novi radikalni zaokret: Javna ustanova Imunološki zavod ide u privatizaciju

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Razgovaramo o traženju strateškog partnera koji bi investirao u modernizaciju proizvodnje, jer će dozvole koje IMZ dobije u ovim prostorima biti samo privremene, rekao je Novom listu ministar Dario Nakić

Ako do njega dođe, stečaj trgovačkog društva Imunološki zavod d.d. neće ni na koji način ugroziti opstanak javne ustanove Imunološki zavod, dovesti u pitanje radna mjesta, niti proizvodnju domaćih cjepiva i krvnih pripravaka, tvrde u Ministarstvu zdravlja. Ipak, nakon što je država lani odustala od prodaje i odlučila preuzeti IMZ u svoje ruke, proizvođača cjepiva očekuje novi pokušaj privatizacije.

Posljednji je, podsjetimo, završio neslavno, nakon što se za kupnju prijavio samo jedan ponuditelj, inicijativa Visia Croatica, ali je Milanovićeva vlada ponudu koja se bazirala na građanskom dioničarstvu ocijenila nepouzdanom.

Moguće je, naime, da trgovačko društvo Imunološki zavod d.d. ode u stečaj nakon što je nagomilalo dugove veće od 100 milijuna kuna, a skupština dioničara nije dala zeleno svjetlo za preoblikovanje društva. IMZ je ujesen prošle godine podijeljen na dva pravna subjekta, javnu ustanovu koja je preuzela zaposlene i djelatnost, i trgovačko društvo koje i danas raspolaže kompletnom imovinom IMZ-a.

Nakon punih godinu dana odugovlačenja s dovršetkom pretvorbe u javnu ustanovu, ponovno se, potvrđuje tehnički ministar zdravlja Dario Nakić, razmatra opcija traženja strateškog partnera koji bi uložio u IMZ i njegovu proizvodnju.

Uprava: Sredinom prosinca spremni za proizvodne dozvole

Po tvrdnjama uprave javne ustanove, IMZ će za dobivanje proizvodne dozvole biti spreman u prosincu.

– Na sustavu za proizvodnju vode za injekcije radi se kontinuirano te se očekuje da će IMZ imati vodu tražene kvalitete sredinom prosinca ove godine, tvrdi v.d ravnateljice javne ustanove IMZ Lea Lupret Prugovečki, koja u potencijalnom stečaju trgovačkog društva ne vidi nikakvu prijetnju za proizvodnju ili radna mjesta.

Prelamanje duga

– Javna ustanova Imunološki zavod će nastaviti proizvodnju čim dobije proizvodne dozvole, a država će se pobrinuti da to bude čim prije. Razgovaramo o traženju strateškog partnera koji bi investirao u modernizaciju proizvodnje, jer će dozvole koje IMZ dobije u ovim neadekvatnim prostorima biti samo privremene – rekao nam je ministar Nakić. O sudbini trgovačkog društva, dodaje, odluku će donijeti Vlada, no stečaj, tvrdi ministar, ni na koji način ne ugrožava zaposlene i djelatnost. Najveći su vjerovnici IMZ-a d.d. HZZO i druge državne tvrtke, na koje otpada čak 80 posto duga. Na koji bi se način dug »prelomio«, Nakić ne želi otkriti, već kaže da za to treba naći način. Imunološki kao javna ustanova ionako već danas plaća dio najma za prostor u kojem se nalazi, dodaje ministar.

Upraviteljica IMZ-a d.d., Renata Dolenec, tvrdi naprotiv da stečaj trgovačkog društva onemogućuje nastavak proizvodnje lijekova iz plazme i cjepiva te da bi bio siguran put u ovisnost Hrvatske o uvoznim lijekovima.

Sredstva samo za plaće

– Kao što je na Skupštini dioničara istaknuo ministar gospodarstva Tomislav Panenić, nije se postupilo po Odluci Vlade od 30. srpnja 2015. godine kojom se zadužilo Ministarstvo zdravlja da osigura potrebna sredstva za preoblikovanje trgovačkog društva u javnu ustanovu. U državnom proračunu za 2016. godinu nisu osigurana sredstva za obveze IMZ-a d.d., koje bi država uz prijenos imovine i prava preuzela. Nisu osigurana ni sredstva za investicije i pokretanje proizvodnje.

Osigurana su financijska sredstva samo za plaće radnika – upozorava Dolenec, koja je zatražila formalni raskid ugovora o prijenosu djelatnosti na javnu ustanovu IMZ, jer je izostala naknadna suglasnost Skupštine. Ugovor je sklopljen 1. listopada 2015., a na temelju njega su iz trgovačkog društva u ustanovu prešli svi zaposlenici i preneseni žigovi vezani uz matične sojeve virusa. U ugovoru stoji i da se ustanovi daje na korištenje imovina trgovačkog društva, no izostala je potvrda Glavne skupštine dioničara.

Izvor: Novi list


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.