Moguća promjena odredbe

Novi plan za sigurnost na cestama: Više neće biti dozvoljena vožnja s do 0,5 promila, prekršitelji dobivaju detektor alkohola?Foto: Arhiva
Pratite nas i na društvenim mrežama:

U Hrvatskoj je odredba od nula promila bila u primjeni tri i pol godine u prvom mandatu Vlade Ive Sanadera, ali je ukinuta sredinom 2008. godine s time da je ostala za mlade vozače, piše Novi list.

Vlada će istražiti bi li promjena granične vrijednosti dopuštene količine alkohola u krvi vozača bila učinkovita mjera za smanjenje broja teških nesreća i poginulih na hrvatskim cestama, najavljuje se to u šestom Nacionalnom planu sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje od 2021. do 2030. godine koji je Vlada objavila na svom portalu e-Savjetovanja.

Takva je mogućnost iznesena u poglavlju koje se bavi mjerama i koje bi trebala doprinijeti vožnji bez utjecaja alkohola, droga i lijekova. Znači li to moguće smanjenje dopuštene razine alkohola u krvi koja je u Hrvatskoj 0,5 promila za sve osim za profesionalne i mlade vozače, koji moraju biti na nuli, odnosno za njih je alkohol zabranjen ili smanjenje na neku nižu razinu od sadašnje, ali veću od nule iz Ministarstva unutarnjih poslova nisu odgovorili.

– Nacionalni plan sigurnosti cestovnog prometa u ovom je trenutku u fazi savjetovanja sa zainteresiranom javnošću stoga su njime izneseni prijedlozi podložni promjenama. Nakon utvrđivanja svih relevantnih pokazatelja, mišljenja i primjera dobre prakse, donijet će se odluka o daljnjim koracima, stoga smatramo da je prerano davati konkretna objašnjenja u ovom trenutku, odgovorili su iz MUP-a o promjeni graničnih vrijednosti alkohola u krvi za vozače, ali i za brojne druge novosti koje najavljuju u svome planu.

Više pročitajte OVDJE.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.