Afera vjetroelektrane

Novi krak afere Rimac: Uskok ‘češlja’ Žalac zbog kredita od 590 milijuna kuna

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Uhićenjem bivše HDZ-ove državne tajnice Josipe Rimac nije završila istraga i drugih krakova vezanih za eventualno pogodovanje tvrtki C.E.M.P. bosanskohercegovačkog poduzetnika Milenka Bašića, pišu 24sata. Doznaju da istražitelji provode kriminalističko istraživanje u čijem je središtu bivša HDZ-ova ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac, ali i predsjednica uprave državne banke HBOR Tamara Perko.

Početno kriminalističko istraživanje nije završilo, ali iz istražiteljskih krugova potvrdili su nam da je u središtu njihove pozornosti relativno povoljni kredit koji je Bašićeva tvrtka dobila preko HBOR-a. Riječ je o 80 milijuna eura, ili oko 590 milijuna kuna, koji su toj tvrtki odobreni za gradnju sporne vjetroelektrane Krš-Pađene pored Knina. Vrijednost vjetroelektrane je oko 1,8 milijardi kuna i najveća je takva investicija u Hrvatskoj, a od početka je prate mnoge kontroverze i sumnje u pogodovanja. I to još od Vlade HNS-a i SDP-a koju je vodio Zoran Milanović, pa do vlade Andreja Plenkovića u prošlome mandatu.

Josipu Rimac uhitili su i jer istražitelji, među ostalim, smatraju kako imaju dovoljno dokaza da je iskoristila svoj utjecaj kako bi vjetroelektrana dobila povlaštene cijene za otkup električne energije koju proizvodi. Tu povlaštenu cijenu plaćamo svi mi koji svaki mjesec, s računima za struju, uplaćujemo i naknadu za obnovljive izvore energije. Ukratko, mi plaćamo otkup električne energije po višim cijenama od tržišnih i za to godišnje izdvojimo više od 1,6 milijardi kuna.

Zato je ulazak u povlaštene proizvođače zlatna koka za investitore. Ali uz tu inkriminaciju Rimac, spoznaja da su predmet istraživanja i Žalac i Perko otvara sasvim novi krak u ovoj aferi. Jer istražitelje zanima kako je Bašiću odobreno 80 milijuna eura kredita i je li udovoljavao svim uvjetima. Žalac je jedna od ministrica koje su sjedile u nadzornom odboru HBOR-a, a zapisnik koji je lani objavio Telegram jasno pokazuje da se uprava HBOR-a prvotno protivila kreditu. Ali se predomislila.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.


Pratite nas i na društvenim mrežama: