NOVA PRAVILA: Ovako će se od sada računati cijena registracije auta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Vlada je uredila nove cijene posebne naknade za okoliš koju će od 1. siječnja 2015. godine plaćati vozači u cijeni registracije automobila. Prema novim pravilima, iznos registracije vozila ovisit će o tome koliko je nečiji automobil ‘zelen’ – odnosno o emisiji ispušnih plinova i broju prijeđenih kilometara. No, važno je naglasiti da cijene neće znatno varirati od dosadašnjih.

‘Ako netko ima staru pilu od automobila s vrlo snažnim motorom, taj će plaćati skuplju registraciju nego do sada’, rekli su nam u Ministarstvu zaštite okoliša. Najmanje registracije plaćat će oni koji si mogu priuštiti hibridna ili električna vozila.

Ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović na sjednici Vlade rekao je da će, prema njihovim preliminarnim izračunima, 52 posto građana prilikom registracije plaćati manju naknadu nego sada.

‘Ova uredba odnosi se na osobna vozila i dio je mjera kojima potičemo čisti transport u Hrvatskoj i nastojimo podići svijest građana da se korištenjem ekološki prihvatljivijih automobila može utjecati na kvalitetu zraka u gradovima’, zaključio je ministar zaštite okoliša.

Ministarstvo bez konkretnih izračunaNa upite da nam daju točne podatke o tome koliko će od nove godine iznositi najveća i najmanja naknada za okoliš prilikom registracije, u Ministarstvu okoliša nakon sjednice Vlade nam nisu znali odgovoriti. Obećali su da će detaljne podatke poslati do večeri.

Ponavljaju tek da će naknada biti manja za više od polovice vlasnika automobila. Iznos naknade koji u konačnici plaća obveznik plaćanja neće se značajno mijenjati, ali će – tvrde u Ministarstvu – biti pravednije raspoređen.

Podsjetimo, trenutno je naknada jednaka za sva vozila koja prolaze tehnički pregled i iznosi 80 kuna.


Dakle, posebna naknada za osobne automobile izračunavat će se kao umnožak osnovne naknade za za automobil koja ovisi o broju prijeđenih kilometara godišnje te korektivnog koeficijenta koji pak ovisi o emisijskom razredu vozila. 

Emisijski razred ovisan je o tehnološkoj generaciji motora, o radnom obujmu (volumenu) motora te o vrsti goriva.

Za automobile s manjom emisijom onečišćujućih tvari i s manje prijeđenih kilometara godišnje vozači će plaćati manju naknadu.Novu ekološku naknadu za registraciju svoga vozila možete izračunati prema formuli u dokumentu koje smo dobili iz Ministarstva okoliša. 

Inače, novi izračun odnosit će se samo na vozila kategorije M1 (osobna vozila) iz razloga što se ostala vozila u pravilu ubrajaju u vozila koja su namijenjene za gospodarske svrhe, pa ih se sukladno EU praksi ne želi opterećivati dodatnim troškovima prilikom obračuna naknade.

IZVOR: tportal.hr


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.