Nives natopila sjevernu Dalmaciju, u Šibeniku najjače jugo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Najavljivana promjena vremena tijekom četvrtka stigla je u Dalmaciju. Donijela ju je ciklona Nives. Iako se ova sredozemna ciklona svojim centrom nalazi nad srednjom Italijom, frontalni sustav je čitavom Jadranu donio oblake, a dijelovima Dalmacije i grmljavinske pljuskove.

Prema podacima mreže meteo postaja Pljusak.com, do 17 sati najviše kiše palo je u Bibinjama, 57 litara po kvadrantom metru. Time se količina oborina od početka listopada na ovoj mjernoj postoji povisila na 319 litara. Slijedi Starigrad Paklenica 56 (od početka mjeseca 329mm), Danilo 54 (od početka mjeseca 358), Cres i Susak 53, Pašman 52, Šibenik – Varoš 51, Rogoznica 48 itd.

Srednja Dalmacija dobila je znatno manje kiše od sjeverne do 17 sati, a nimalo još nije palo južnije od doline Neretve.

Najviše grmljavinske aktivnosti zabilježeno je od Biograda na Moru do Marine. Najjači grmljavinski oblaci satima su se zadržavali na moru, malo zapadnije do Malog i Velog Drvenika, a u pojedinim terminima oblak je tom području donosio i tuču.

Najjače jugo u Šibeniku

Tmuran dan obilježilo je i jugo koje je samo na šibenskom području imalo olujne udare do 65 km/h. Drugdje je jugo imalo jake do vrlo jake udare, ali nije izazvalo probleme u odvijanju prometa morem. Kada su u pitanju temperature mora, ono je u sjevernoj i srednjoj Dalmaciji malo ispod 20°C, a na jugu Dalmacije 20 do 21°C.

Osjetno toplije jutro

Na pitanje je li četvrtak bio hladniji ili topliji od srijede, vjerojatno svatko ima svoj odgovor. Evo i zašto. Ako pogledamo jučerašnje najniže temperature zraka u Zagori, one su primjerice na sinjskom području bile zimskih 0°C. Danas je najniža temperatura na istom području bila 12°C, što znači da je jutro u Zagori bilo čak 12 Celzijevih stupnjeva toplije nego jučerašnje. Ako gledamo najvišu dnevnu temperaturu zraka, u Sinju je ona u srijedu iznosila 20°C, a danas 14°C, odnosno 6 stupnjeva manje! Uz obalu i na otocima razlike su bile znatno manje nego u Zagori.

Ako je nekome ovo jednodnevno nebesko “sivilo” već dosadilo, onda će se sigurno obradovati prognozi koja kaže da će nam petak donijeti povratak sunca, slabu buru, ali i temperature zraka koje bi mogle u velikom dijelu Dalmacije i za nekoliko stupnjeva prijeći 20°C. Ni prognoza za vikend, kao i sljedeći tjedan nije bitno drugačija, o čemu detaljnije pročitajte u petak ujutro na našem portalu.

izvor:dalmacijanews


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.