Delta je veći problem od omikrona

Neslužbene brojke: Čini se da je vrhunac četvrtog vala iza nas

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Danas su u našoj zemlji evidentirana 3262 nova slučaja, doznaje HTV. Sinoć je Hrvatski zavod za javno zdravstvo potvrdio i treći slučaj omikron-varijante koronavirusa. Riječ je o kontaktu već potvrđenih slučajeva. Epidemiolozi umiruju – nema razloga za paniku – pacijenti nemaju težak oblik bolesti i njihovi su kontakti pod nadzorom.

U Hrvatskoj je, barem se tako čini, vrhunac četvrtog vala prošao. Broj zaraženih stagnira drugi tjedan za redom. Kakva je situacija u Njemačkoj u Studiju 4 je otkrio epidemiolog i mikrobiolog iz Sveučilišne bolnice u Bonnu, Marijo Parčina.

– Brojevi definitivno osciliraju, držimo se ovdje u Njemačkoj negdje u sredini europskih zemalja. Najviše su pogođene Češka i Slovačka, u Hrvatskoj nije tako – ističe Parčina.

Kaže da se kod 80 posto pacijenata koji su na intenzivnoj njezi, radi o necijepljenim pacijentima. ‘Ljudi su u zimskom razdoblju prijemčivi za bilo kakve bolesti. Vrijeme će pokazati što će donijeti omikron. Glavni nam je problem delta varijanta. Svi slučajevi omikrona, radi se o importiranim slučajevima iz JAR-a. Naš je nadzor nad omikronom snažan’.


Pratite nas i na društvenim mrežama: