Nema zime: Južina i zatopljenje na Jadranu u drugom dijelu tjedna

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Zaredali su stabilni kasnojesenski dani u kojima je veći dio Jadrana, za razliku od unutrašnjosti zemlje, mogao uživati u obilju sunca.

 Anticiklona će nam donijeti još nekoliko stabilnih dana, a od sredine tjedna nad zapadno Sredozemlje past će pod utjecaj prostranog polja sniženog tlaka zraka. U petak će se centar duboke ciklone naći na jugu Iberskog poluotoka. Radi se o cikloni koju je Crometeo tim nazvao Edita. Zbog udaljenosti spomenute ciklone, njen utjecaj na vrijeme u Hrvatskoj bit će ograničen. Kao i zadnjih nekoliko, i nadolazeća ciklona više će djelovati na vrijeme na Jadranu nego u unutrašnjosti. Obilnih oborina neće biti, a jugo će od četvrtka ponovno povisiti temperature zraka na Jadranu, Lici i Gorskom kotaru.

Tako do kraja mjeseca zime neće biti, naprotiv, u drugom dijelu tjedna u mnogim će krajevima biti toplije nego zadnjih dana…

JADRAN:

U ponedjeljak će biti pretežno vedro. Ujutro je ponegdje moguća magla, većinom u kotlinama zaobalja i na otvorenom moru. Noću će puhati slaba bura ili će prevladavati tiho, danju slab do umjeren sjeverozapadnjak. Navečer će podno Velebita bura malo ojačati. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -1 do 7°C, uz obalu i na otocima od 7 do 13°C. Najviše dnevne temperature od 13 do toplih 19°C.

Pretežno sunčano bit će i tijekom utorka. Ujutro je ponegdje moguća magla. U drugom dijelu dana, a osobito navečer na otocima Dalmacije i ponegdje uz obalu može biti promjenjive naoblake. U noći će biti tiho ili uz slabu buru, danju će na sjevernom Jadranu puhati slab sjeverozapadnjak, a na moru Dalmacije prolazno slab vjetar južnih smjerova. Navečer podno Velebita bura u jačanju. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -1 do 7°C, uz obalu i na otocima od 7 do 13°C. Najviše dnevne temperature od 13 do 18°C.

U srijedu će biti djelomično sunčano, osobito u Dalmaciji uz povremeno promjenjivu naoblaku. Ujutro je ponegdje u zaobalju moguća magla. Na otvorenom moru i ponegdje na srednjodalmatinskim otocima uz promjenjivu naoblaku može pasti malo kiše. Na sjevernom i dijelu srednjega Jadrana slaba do umjerena bura koja će ujutro podno Velebita biti jaka. Na moru Dalmacije u drugom dijelu dana zapuhat će slabo jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 0 do 7°C, uz obalu i na otocima od 8 do 14°C. Najviše dnevne temperature od 13 do 17°C.

Četvrtak donosi promjenjivije vrijeme u odnosu na prethodne dane. Na većem dijelu Jadrana bit će umjereno do znatno oblačno, sunčana razdoblja moguća su još ujutro ponegdje u Dalmaciji. Kiša će prvo zahvatiti sjeverni Jadran, u drugom dijelu dana bit će je i ponegdje u Dalmaciji. U Dalmaciji se obilnije oborine ne očekuju, a na sjevernom Jadranu ponegdje može pasti preko 30 litara kiše po kvadratnom metru. Puhat će umjereno do jako jugo. Jutarnje temperature posvuda u laganom porastu, najviše dnevne većinom od 12 do 16°C.

Promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja bit će tijekom petka. Povremeno će biti kiše, ali će ona biti manje česta nego u petak. Puhat će umjereno jugo koje će navečer posvuda jačati. Bit će toplo za dio godine s najvišim dnevnim temperaturama od 13 do 19°C.

Vrlo promjenjivo bit će i tijekom subote. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, a povremeno je moguća kiša, na moru i grmljavina. Puhat će umjereno do jako jugo. Od jutra toplo, najviše dnevne temperature od 13 do 19°C.

U nedjelju više sunčanih i suhih razdoblja nego prethodnih dana, ponegdje prolazno može biti samo slabe kiše. Jugo će postupno slabiti i na sjevernom Jadranu okretati na slabu do umjerenu buru. Zadržat će se toplije u odnosu na prosjek za dio godine.

IZVOR: Crometeo.hr


Pratite nas i na društvenim mrežama: