Indexov izvor iz Stožera

Nema više zatvaranja! Covid-potvrde služit će otvaranjuFoto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Foto: Davorin Visnjic
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Što će biti s covid-potvrdama i uvode li se one na jesen za sve objekte, o tome su novinari Indexa razgovarali s izvorom iz Nacionalnog stožera. Iako su neki pisali da će se one uvesti na jesen za ulazak u šoping-centre, to se, kako doznajemo, neće dogoditi.

Isto tako treba napomenuti da se covid-potvrde već koriste za ulazak u brojna mjesta poput klubova, tribina na sportskim natjecanjima, za svadbe i razne kulturne događaje.

– Što se tiče šoping-centara, za ulazak u trgovine neće biti potrebne covid-potvrde. Ljudi se u dućanima kraće zadržavaju i tamo je potrebno samo nošenje maski. No u šoping-centrima su neki drugi objekti za koje se planira korištenje covid-potvrda. Vlasnici objekata, ako odgovorno prate epidemiološki status svojih gostiju, što im je zaista sekunda posla jer smo uveli aplikaciju u kojoj se u sekundi očita i provjeri potvrda, time će samo osigurati da ostane povoljna epidemiološka situacija. U tom slučaju bi se izbjegla zatvaranja, koja nikome, ni Stožeru, nisu cilj. Želimo da su svi otvoreni i da epidemiološko stanje bude dobro – rekao je Indexov izvor iz Stožera.

Pod objekte se misli na kafiće, koji još uvijek ne mogu raditi unutra, a osim njih covid-potvrde se razmatraju i za ulazak u kina, kazališta, kao što su uostalom već neko vrijeme potrebne za razne kulturne manifestacije.

– Covid-potvrde treba koristiti u kontekstu otvaranja, a ne zatvaranja, primjerice ako noćni klubovi nisu mogli raditi, pa sad mogu jer koriste covid-potvrde, tako sad treba vidjeti koliko je jamstvo covid-potvrda, pa da rade i oni dijelovi ugostiteljstva kojima je rad bio zabranjen, poput unutrašnjosti kafića. Poruka je da se na covid-potvrde gleda kao na alat za omogućavanje otvaranja, a ne zatvaranje. Dakle, zatvaranja više nema, nećemo zatvarati, ali intenzivno razmišljamo o pametnom korištenju covid-potvrda – rekao je Indexu dobro upućeni izvor iz Stožera.

U ostatku Europe vidimo da se intenzivno koriste covid-potvrde za razne objekte, za ulaske u hotele, restorane, barove, muzeje, kazališta, zabavne parkove.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.


Pratite nas i na društvenim mrežama: