Ne riskirajte kaznu od 700 kuna. Od četvrtka vrijede zimski uvjeti na cestama

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Zimske gume na svim kotačima ili ljetne s najmanjom dubinom profila od četiri milimetra te lanci za snijeg, od sutra postaju obvezna oprema na svim vozilima s obzirom da na snagu stupaju ‘zimski uvjeti na cestama’ i vrijedit će sve do 15. travnja.

Na području Šibensko-kninske županije, napominju iz policije, zimski uvjeti na cestama najčešći su na državnoj cesti D1 odnosno na cestovnom pravcu Knin-Gračac koji je uvršten u Odluku o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj, pa stoga prije kretanja na put tim pravcem, vozači moraju provjeriti svoju zimsku opremu te stanje i prohodnost ceste, kao i ostalih cesta na području drugih županija.

Iz policije stoga savjetuju vozače da na put uvijek idu odmorni i izbjegavaju polazak na duže putovanje neposrdno nakon završetka radnog vremena, a na auto-karti provjere dionicu kojom žele putovati kao i alternativne pravce.

‘Prije putovanja pravovremeno se informirajte o vremenskim prilikama i stanju na cestama putem informativnog centra HAK-a i drugog programa Hrvatskog radija, a vozilo opremite zimskim gumama, koristeći zimske gume na svim kotačima vozila, ne samo na pogonskim’, piše u priopćenju šibenske policije.

Ukoliko kao zimsku opremu namjeravate koristiti ljetne gume s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače, gume moraju imati najmanju dubinu profila od četiri milimetra. Nadalje, prije polaska na put barem jedanput osobno obavite probu postavljanja lanaca za snijeg na kotače vozila i imajte na umu da napunite rezervoar s dovoljno goriva.

‘Brzinu kretanja prilagodite stanju na cesti i uvjetima vidljivosti, a pri vožnji u kolonama povećajte razmak između vašeg vozila i vozila koje se kreće ispred vas. Izbjegavajte nagla kočenja, nagla okretanja kotača upravljača, pretjecanja i zaustavljanja vozila uz rub ceste’, savjetuju iz policije.

Podsjetimo, uhvati li vas policija s vozilom bez zimske opreme u vrijeme kada je ona obvezna, naredit će vozaču da odmah zaustavi vozilo, nastavi voziti cestom na kojoj je kretanje vozila te vrste dopušteno ili da upotrijebi zimsku opremu. U protivnom, vozaču prijeti kazna od 700 kuna.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: