Ima li veze s aktivnošću Etne?

Ne prestaje se tresti na lokaciji davno ugaslog vulkana u Jadranu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Novi jači potres uzdrmao je dno Jadranskog mora u 9.35 sati 56 kilometara južno od Visa. Magnituda potresa bila je 4,1 prema Richteru, a epicentar na dubini od 10 kilometara.

Već u 9.44 sati usljedio je drugi magnitude 3,5 po Richteru, a treći od 2,6 po Richteru zatresao je dno 45 kilometara južno od Visa u 10.42 sati. Četvrti udar imao je magnitudu 2,6, a dogodio se u 11.17 sati.

Učestalo podrhtavanje tla pod Jadranom oživjelo je priču o davno ugaslom vulkanu na morskome dnu.

Naime, aktualni potresi događaju se baš na području tog davno ugaslog vulkana i još nitko ne zna je li to posljedica podvlačenja afričke ploče pod europsku ili je taj prastari vulkan povezan s Etnom i potrese je aktivirala ona sa svojim jakim erupcijama u zadnje vrijeme, objavili su iz Cro meteo infa.

– Zna se da su otok Jabuka i Brusnik nastali u vrijeme aktivnosti našeg vulkana kao i djelovi obale Komiže i Visa. Podataka o zadnjoj aktivnosti našeg vulkana nema niti mu je dato ime zbog neaktivnosti. Može li se aktivirati? Niti na to nemamo odgovor jer neznamo koliko je debela kora u krateru ali i najstariji vulkani mogu se aktivirati. Panike nema, potresa ima i biti će ih – objavio je Cro meteo info.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.