Legendarni glumac

Napustio nas je još jedan doajen hrvatskog glumišta: Umro je Pero Kvrgić

Davor Puklavec/PIXSELL
Pratite nas i na društvenim mrežama:

U 94. godini života u Zagrebu je preminuo proslavljeni hrvatski glumac Pero Kvrgić. Legendarni kazališni, filmski i televizijski glumac posljednje godine života proveo je u Domu za starije osobe u Lašćinskoj.

Kvrgić je rođen u Moravicama u Gorskom kotaru, 4. ožujka 1927. godine. Prva kazališna iskustva stječe u partizanskim kazališnim skupinama ‘Ivan Goran Kovačić’ i ‘August Cesarec’.

Od 1950. do 1954. član je ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, no godinu dana nakon pridružuje se ansamblu zagrebačkog Dramskog kazališta, današnje Gavelle, gdje je djelovao kao glumački prvak. Nakon povratka u Hrvatsko narodno kazalište Zagreb, u tom ansamblu ostaje do mirovine.  Njegovu bogatu kazališnu, filmsku i televizijsku karijeru obilježilo je čak oko 190 različitih uloga.

Glumio je u gotovo svim hrvatskim kazalištima, skupinama i na festivalima, uključujući ZDK Gavella, Teatar &TD, ZKM, HNK Zagreb, HNK Split, dubrovačko Kazalište Marin Držić, Komedija, Kerempuh, Teatar u gostima, brijunski Teatar Ulysses, Žar ptica, Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto…

Najpoznatiji je po jednoj od najdugovječnijih predstava s istim ansamblom na svijetu, ‘Stilskim vježbama’ Raymonda Queneaua u režiji Tomislava Radića, skupa s Lelom Margitić. Predstava je premijerno prikazana 19. siječnja 1968. godine i od tada je oborila sve hrvatske kazališne rekorde, piše Večernji.hr

U karijeri je dobio brojne nagrade među kojima je i nagradu Vladimir Nazor za životno djelo.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: