Deficitarna zanimanja

Na tržištu rada sve manje je ovih zanimanja: ‘Sigurno će nam nedostajati i trebat će radne snage’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Na tržištu rada sve je manje medicinskih sestara, liječnika, ali i profesora kemije, matematike, fizike. U deficitu su i neka strukovna zanimanja pa ćete se boriti s pronalaskom zidara ili tesara. Što mlade ljude odvraća od tih zanimanja, s onima koji su ih izabrali provjerila je reporterka Dnevnika Nove TV.

Za nekoga stresan posao u operacijskoj dvorani, za nju posao iz snova. Lucija Posavec je medicinska sestra i instrumentarka oko dvije godine.

– Mama mi je isto medicinska sestra, ja sam jednostavno željela raditi u operacijskoj sali, nisam vidjela potrebu da odem iz zemlje, iako da nisam dobila taj posao vjerujem da bi se iselila – kaže Posavec.

Odlazak u inozemstvo samo je jedan od razloga zašto sestara nedostaje. U KBC-u Sestre Milosrdnice nedavno su tražili 80 sestara, a zaposleno ih je 40.

(…)

Plaća se ne sviđa budućim profesorima, pa nema tko podučavati matematiku i fiziku. Martina Novotny, studentica s PMF-a, želi biti oboje, no studente, kaže, odvraća težak studij bez ispitnih rokova. Na smjeru ih je manje od 10.

– Općenito se nastavnike ne cijeni dovoljno, ne samo nas kao matematičare i fizičare, učenici su počeli učiti samo zbog ocjene, da imamo različite pritiske od roditelja, a sve to za malu plaću – kaže Novotny.

Pa ih polovina nakon nastavničkog smjera ne postane nastavnik, a kada se pogledaju svi fakulteti – više od 40 posto studenata putem odustane.

 

– Da uvedemo nakon završetka obrazovanja, dakle profesionalno usmjeravanje za sve one kojima je to potrebno da dobiju pomoć prilikom odabira studijskog programa. Ove godine će se to vjerojatno krenuti, a realizacija kroz nekakvo sljedeće razdoblje – najavljuje Igor Drvodelić iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Tada bi netko možda i otkrio da je za njega strukovno zanimanje. Slaže se i vlasnik mesnice u Zagrebu Antonio Đorđić koji muku muči s pronalaskom dobrih mesara.

– Svi danas hoće fakultet, a treba i zanata. Nije sve fakultet, trebaju stolari, mesari, svašta nešto. Sigurno će nam nedostajati i trebat će radne snage, ali fali. Ako dobro radite, posla će biti – kaže.

Važno je imati i dobru frizerku, dobrog zidara, tesara, konobara, kuhara… kojih na tržištu kronično nedostaje.


Pratite nas i na društvenim mrežama: