Na pomolu smjena na Kaptolu, papa Franjo umirovljuje Bozanića? Evo tko bi trebao postati novi zagrebački nadbiskup

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Papa smjenjuje kardinala Bozanića: novi zagrebački nadbiskup bit će Dražen Kutleša, naslov je kolumne Zdravka Milinovića u današnjem broju Globusa, javlja Jutarnji list.

Glavni urednik vodećega hrvatskog političkog tjednika piše da je Vatikan, prema svemu sudeći, već razriješio kardinala Josipa Bozanića s dužnosti zagrebačkog nadbiskupa. “Objavit će to kad im bude odgovaralo, ali svakako do kraja godine. Pokrenut je ‘proces odlaska’ koji može završiti i Bozanićevim umirovljenjem, jer ‘kardinale se ne smjenjuje’.” Milinović u svom uvodniku u Globusu kaže da je najvjerojatniji nasljednik kardinala Bozanića monsinjor Dražen Kutleša, porečki i pulski biskup.

Slučaj Dajla

Potvrdu da se zaista nešto događa na relaciji Vatikana i Kaptola dalo nam je i nekoliko istaknutih svećenika koji dobro poznaju i vatikanske prilike. Kažu, sve to još nije gotovo, ali o najavi promjena u Zagrebu već se naveliko govori. “Ima samo jedan problem, a to je da kada se unaprijed nekog ‘proglasi biskupom’, vatikanski vrh reagira tako da ga ne imenuje. A kada bi se to u ovom slučaju dogodilo biskupu Kutleši koji bi trebao postati zagrebački nadbiskup, bila bi to nevjerojatna šteta za Crkvu. Jer, riječ je o izuzetnom čovjeku, kojeg se samo može poželjeti”, rekao nam je o najavi teksta u Globusu jedan visoki izvor s Kaptola.

I svi ostali s kojima smo razgovarali puni su hvale za porečkog i pulskog biskupa, ujedno i u vrijeme kada je postavljen za najmlađeg hrvatskog biskupa. Zdravko Milinović u svojoj kolumni piše da nije slučajno izbor pao na njega. Studirao je u Rimu s današnjim dubrovačkim biskupom Matom Uzinićem i godinama je bio važan kotač u vatikanskoj hijerarhiji. “Poslan je da riješi slučaj Dajla, vrlo osjetljiv financijski problem između Kaptola i Vatikana. A nakon svega imenovan je na čelo Komisije HBK za odnose s državom. Budući da je bilo uobičajeno da taj politički iznimno važan posao vodi prvi čovjek Crkve u Hrvata, dakle zagrebački nadbiskup, a ne neki ‘provincijski biskup’, već tada je bilo posve razvidno da Bozanić odlazi, a Kutleša dolazi”.

Moguća iznenađenja

Nije tajna da papa Franjo nije bio zadovoljan načinom na koji se vodi Crkva u Hrvatskoj, prije svega zbog konzervativnih biskupa koji su svojim desničarenjem, a nažalost i podilaženjem poraženim ideologijama, često kompromitirali Crkvu. Umirovljenjem nekih starih biskupa otvorila se mogućnost da Papa imenuje one koji su bili suprotnost staroj generaciji. Tako Milinović piše: “Bozanićevo vrijeme je prošlo i promjena na čelu Crkve u Hrvata bila je samo pitanje vremena. Odnos između liberalne politike koju provodi papa Franjo i konzervativne većine u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji gotovo nije postojao”.

Nije nepoznanica i da je kardinal Bozanić uporno želio preuzeti neku važnu funkciju unutar Vatikana, a spominjala su se i čelna mjesta nekih kongregacija. To se, međutim, nije dogodilo, a afera oko Dajle očito je Bozaniću zatvorila vrata Vatikana. Novo vrijeme koje je promovirao papa Franjo nezaustavljivo kuca na vrata i hrvatske crkve, bez obzira na to što neki biskupi baš nisu oduševljeni potezima Pape. “Treba pričekati i vidjeti, ali nikada s Vatikanom ne treba licitirati imenima. Iznenađenja su uvijek moguća i kada se čini da je sve riješeno”, kaže sugovornik Globusa, a prenosi Jutarnji list.

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.