NA DANAŠNJI DAN PRIJE TOČNO TRI GODINE: Oslobođeni generali Markač i Gotovina

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač izašli su iz haškog pritvora na današnji dan prije tri  godine, 16. studenog 2012. godine.

Sudac izvanraspravnog vijeća suda u Haagu Theodor Merron, na današnji dan, pustio je na slobodu generale Antu Gotovinu i Mladena MarkačaGotovina je u prvostupanjskom postupku 15. travanja 2011. godine osuđen na 24 godine zatvora, Markač na 18 godina, a general Ivan Čermak, oslobođen je krivnje i Tužilaštvo na tu odluku nije uložilo žalbu.

Žalbeno veće suda je, na početku čitanja pravomoćne presude Gotovini i Markaču, iznijelo da nema dokaza da je postojao udruženi zločinački poduhvat s ciljem uklanjanja srpskog civilnog stanovništva iz Krajine silom ili prijetnjom sile.

“Sretni smo što smo s vama večeras svi zajedno. Ovo je naša zajednička pobjeda. Bila je ratna Oluja, a ovo je pravna Oluja. Stavili smo točku na i Domovinskom ratu. Rat pripada povijesti, okrenimo se budućnosti svi zajedno, ovo je naša pobjeda”, kazao je Gotovina po dolasku na zagrebački trg bana Josipa Jelačića. Tom prilikom na trgu se okupilo oko 100 tisuća ljudi.

“Moj ponos je bio srušen optužnicom da sam član zločinačkog poduhvata. Jako me pogodila optužnica, mislio sam da ću umrijeti ako se takva presuda donese” kazao je general Markač.

Tužiteljstvo nije podnijelo zahtjev za reviziju postupka, oslobađajuća je presuda postala pravomoćna 18. studenog 2013. godine, točno na Dan sjećana na vukovarsku tragediju.

Izvor: RadioDalmacija


Pratite nas i na društvenim mrežama: