Ministarstvo potvrdilo: Omogućit ćemo proizvodnju konoplje u industrijske svrhe

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Ministarstvo zdravlja službeno je u petak potvrdilo da je završila javna rasprava o prijedlogu izmjena Zakona o suzbijanju zloporabe droga, kojim će se omogućiti uzgoj konoplje u industrijske svrhe.

Iz Ministarstva navode da je ministar zdravlja Siniša Varga u četvrtak poslijepodne, tijekom boravka u Zaboku, prečuo pitanje novinara i odgovorio da se legalizacija konoplje ne priprema, vjerujući kako ga je novinar upitao za legalizaciju uzgoja indijske, a ne industrijske konoplje.

Ministar Varga tada je opovrgnuo Hininu neslužbenu informaciju da su pokrenuti zakonski koraci za legalizaciju proizvodnje konoplje u industrijske svrhe.

Izmjenama zakona proizvođačima konoplje bit će dopušteno korištenje stabljike konoplje u industrijske svrhe, koja se sada uništava zbog rigoroznih zakonskih odredbi, iako joj je koncentracija psihoaktivne tvari tetrahidrokanabinola manja od 0,2 posto.

Propadaju milijuni kuna

Proizvođači se već duže vrijeme žale da im zbog toga propadaju milijuni kuna, s obzirom da se stabljika može koristiti kao sirovina u izradi više od 20.000 industrijskih proizvoda – od papira, odjeće i obuće do građevinskog materijala i biogoriva.

Izmjene zakona pozdravlja vlasnik najvećih polja industrijske konoplje u Hrvatskoj Josip Plavec, koji se proteklih godina snažno zalagao za izmjene propisa, te kaže kako će one omogućiti daljnje širenje proizvodnje za koju je zainteresirano sve više poljoprivrednika.

Plavec, koji konoplju proizvodi od 2012. godine, kaže da su površine zasađene konopljom s 200 hektara prije nekoliko godina danas povećane na 650 hektara. Budu li zakon promijenjen prije iduće sjetve, Plavec procjenjuje da bi u idućoj godini površine pod konopljom mogle dosegnuti i 2000 hektara.

Sada se koristi svega 10 posto biljke, tj. sjeme za proizvodnju ulja, brašna i kozmetike, a bude li dopušteno korištenje stabljike to će znatno povećati iskoristivost biljke i mogućnosti plasmana, a time i zarade, kaže Plavec.

Predsjednica ORaH-a Mirela Holy, jedna od zagovornica liberalizacije korištenja konoplje, pozdravila je najavu izmjene zakona kojom bi se omogućio uzgoj konoplje u industrijske svrhe, te je poručila kako se ORaH zalaže i za legalizaciju indijske konoplje, posebice u medicinske svrhe.

IZVOR: Hina/Index.hr


Pratite nas i na društvenim mrežama: