Atletičarka, novinarka i sportska legenda

Milka Babović preminula u 93. godiniFoto: HRT
Pratite nas i na društvenim mrežama:

U Zagrebu je u 93. godini preminula Milka Babović, atletičarka, novinarka, sportska legenda, javlja HRT.

Milka Babović rođena je 27. listopada 1928. u Skoplju. Školovala se kroz vihor rata u Sarajevu i Rumi, maturirala u Beogradu. U Zagrebu je živjela od 1948. Diplomirala je na Višoj pedagoškoj školi u Zagrebu sport i tjelesni odgoj, hrvatski i njemački jezik.

Kao članica Mladosti, bila je atletska reprezentativka Jugoslavije, dvaput svjetska studentska prvakinja u trčanju na 80 metara s preponama. 17 puta bila je prvakinja Jugoslavije, 27 puta rušila je državni rekord (u nekoliko disciplina), 26 puta bila je članica reprezentacije, dva puta prvakinja Balkana. U anketi ‘Sportskih novosti’ gdje glasuju sportski novinari, triput je bila proglašena kao najbolja hrvatska sportašica, dvaput jugoslavenska.

Od 1957. radi stalno na Radio Televiziji Zagreb, prva je sportska reporterka u Hrvatskoj, osnivačica sportske redakcije televizije i njezina prva urednica, ujedno prva urednica u cijeloj Euroviziji, surađuje u svim programima TV Zagreb. Pokrenula je prvo jutarnje vježbanje uz TV ekran (emisija ‘Vježbajte s nama’) 1958., a zajedno sa Žuži Jelinek u emisiji ‘Porodica i domaćinstvo’ je organizirala prvu modnu reviju u studiju.

Cijeli život trudila se ukloniti predrasude prema ženama, u sportu i u životu. Piše, javno govori, sudjeluje u mnogim raspravama, posjećuje škole i drži predavanja o ravnopravnosti spolova, o kvaliteti  i razvoju tjelesne kulture, o nužnosti bavljenja rekreacijom i vježbanjem, o dječjem sportu, o vrhunskim sportašima.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: