Meso je pojeftinilo oko 10 posto diljem svijeta, javlja RTL. Posljedica je to pandemije koronavirusa, ali i svinjske kuge. Pad cijene bilježi i Hrvatska ponajviše zbog velikog uvoza iz zemalja Europske unije. Osim proizvođačima mesa, uvoz radi probleme i povrćarima. Istovremeno, očekuje se veliko poskupljenje krumpira.
U vrijeme pandemije koronavirusa, na nesreću proizvođača, a na sreću potrošača, meso nikad jeftinije. Zbog viška mesa u razvijenim zemljama Unije, meso se po nižoj cijeni prodaje državama kojima nedostaje, poput Hrvatskoj.
Najveći pad cijene ima piletina, 12 posto, slijedi svinjetina s padom od 9,2 i junetina s padom od 4,1 posto. Stručnjaci napominju da je za pojeftinjenja svinjskog mesa i dalje najveći krivac afrička svinjska kuga i da domaća proizvodnja ne može opstati bez pomoći države.
No, pojeftinjuje samo meso, nego i povrće. Zbog robe iz uvoza, cijena mu je i do 20 posto niza. No to ne vrijedi za krumpir koji će od sljedeće jeseni poskupjeti i do 50 posto.
-Ne smije prema direktivi EU koristiti dosadašnje preparate protiv klijanja krumpira i zbog toga ćemo imati po 50 lipa veće troškove proizvodnje na svakih nekoliko kilograma kod robe koja se skladišti. A skladištimo 70 posto krumpira – kazao je Damir Mesarić, predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira.
Velike oscilacije u cijenama jedino će zaobići voćare. Hrvatska ima dovoljno svojih mandarina i jabuka, a manje probleme prave im tek države izvan Europske unije.
Cijeli tekst pročitajte na RTL-u.