Uvozimo viškove iz Europe

Meso pojeftinjuje, no očekuje nas drastično poskupljenje krumpira! ‘Država mora intervenirati’

Meso je pojeftinilo oko 10 posto diljem svijeta, javlja RTL. Posljedica je to pandemije koronavirusa, ali i svinjske kuge. Pad cijene bilježi i Hrvatska ponajviše zbog velikog uvoza iz zemalja Europske unije. Osim proizvođačima mesa, uvoz radi probleme i povrćarima. Istovremeno, očekuje se veliko poskupljenje krumpira.

U vrijeme pandemije koronavirusa, na nesreću proizvođača, a na sreću potrošača, meso nikad jeftinije. Zbog viška mesa u razvijenim zemljama Unije, meso se po nižoj cijeni prodaje državama kojima nedostaje, poput Hrvatskoj.

Najveći pad cijene ima piletina, 12 posto, slijedi svinjetina s padom od 9,2 i junetina s padom od 4,1 posto. Stručnjaci napominju da je za pojeftinjenja svinjskog mesa i dalje najveći krivac afrička svinjska kuga i da domaća proizvodnja ne može opstati bez pomoći države.

No, pojeftinjuje samo meso, nego i povrće. Zbog robe iz uvoza, cijena mu je i do 20 posto niza. No to ne vrijedi za krumpir koji će od sljedeće jeseni poskupjeti i do 50 posto.

-Ne smije prema direktivi EU koristiti dosadašnje preparate protiv klijanja krumpira i zbog toga ćemo imati po 50 lipa veće troškove proizvodnje na svakih nekoliko kilograma kod robe koja se skladišti. A skladištimo 70 posto krumpira – kazao je Damir Mesarić, predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira.

Velike oscilacije u cijenama jedino će zaobići voćare. Hrvatska ima dovoljno svojih mandarina i jabuka, a manje probleme prave im tek države izvan Europske unije.

Cijeli tekst pročitajte na RTL-u.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.