Najavljena reforma

Malenica: Ušteda na zamjenicima 100 milijuna kuna

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u Dnevniku je govorio o najavljenoj reformi lokalne uprave i samouprave. Istaknuo je da je u  programu Vlade istaknuto funkcionalno povezivanje jedinica lokalne samouprave.

– Potreban je sveobuhvatan pristup, treba voditi računa o ustavnom pravu na lokalnu samoupravu te povelji o lokalnoj samoupravi koja sadrži dva načela – samostalnosti i supsidijarnosti. Provodimo projekt vrijedan 20 milijuna kuna kojem je cilj utvrditi sve podatke o svim jedinicama lokalne samouprave kako bi to bila kvalitetna podloga za pristupanje funkcionalnom povezivanju. Riječ je o povezivanju malih jedinica s većim jedinicama lokalne samouprave. Treba imati relevantne podatke i voditi računa o potrebama stanovništva – rekao je za HRT.

Komentirajući najavljeno smanjenje broja lokalnih dužnosnika te broj vijećnika u općinskim, gradskim vijećima i županijskim skupštinama, rekao je da je u RH trenutačno 745 osoba koje obnašaju dužnost zamjenika načelnika, gradonačelnika i župana. Broj bi se smanjio za 634, što je ušteda 100 milijuna kuna. Ide se i u smjeru smanjenju broja članova predstavničkih tijela.

Vlada je, rekao je, u proteklom mandatu već puno napravila na području  digitalizacije.

– Ministarstvo uprave je bilo nositelj dosta projekata, od Centra dijeljenih usluga, Državnog oblaka, e-upisa, digitalnog pečata, digitalnog potpisa. Imamo milijun korisnika sustava e-građani. Imamo preko 70 novih usluga u tom sustavu, jačat ćemo Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, tako da digitalizacija ide i u području uprave, ali i pravosuđa – istaknuo je Malenica.

Kazao je da je imao blažu kliničku sliku Covid-19 te da nitko od njegovih kontakata nije razvio simptome. Apelirao je na sve da se pridržavaju svih mjera kako bi se smanjio broj zaraženih.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.