Ljeto u Hrvatskoj: Jutros u Zagrebu 7, Otočcu 3 ‘celzijevaca’ i ostali rekordi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Današnje je jutro u većini Hrvatske bilo jedno od najhladnijih ovoga ljeta. Naravno, i gotovo posvuda zamjetno hladnije od prosječnog za ovo doba godine. Štoviše! Ponegdje i rekordno hladno. Srećom, slijede toplija, a u mnogim mjestima i ponovno vrući dani, piše Zoran Vakula za Meteo kutak HRT-a.

Najniža temperatura zraka prošle noći i jutra u kontinentalnom je dijelu Hrvatske bila uglavnom između 4 i 9 °C, u Otočcu čak samo 3 °C, a na moru većinom od 13 do 18 °C, na srednjem i južnom Jadranu ponegdje i oko 20 °C, u Dubrovniku 22 °C.

Ponegdje je blizu rekordno hladnog, pa čak i rekordno, kao primjerice na meteorološkoj postaji DHMZ-a u zagrebačkom Maksimiru, gdje je najniža temperatura zraka prošle noći i jutra bila samo 7,2 °C! Kao nikada do sada na dan 12. kolovoza.

Dapače, treća najniža temperatura zraka na toj meteorološkoj postaji u razdoblju od 1. do 15. kolovoza, i to od 1949. godine, od kada postoje službena mjerenja. Niža je bila samo 8. kolovoza 2005. (7,1 °C) i 6. kolovoza 1987. (6,8 °C).

Zanimljiv je podatak i kako ove godine hladnije jutro od današnjega nije bilo još od 17. svibnja.

I u Rijeci je danas najnižih 12,6 °C, rekordno niska temperatura zraka, ne samo na dan 12. kolovoza, nego za razdoblje od 10. do 19. kolovoza, a službeni podaci postoje od 1948. godine.

Sljedeća će jutra biti toplija, osim ponegdje na srednjem i južnom Jadranu, te u unutrašnjosti Dalmacije, a i najviša dnevna temperatura zraka bit će u porastu pa će ponegdje već sutra, te osobito od nedjelje u mnogim mjestima biti i vrućih dana, s temperaturom zraka 30 °C, gdjegod i višom.

A i prema najnovijim prognozama za drugu polovicu kolovoza i početak rujna velika je vjerojatnost iznadprosječno toplih tjedna pa je unatoč dosadašnjem dijelu kolovoza izgledno ostvarenje i dugoročnih prognoza, ne samo za tromjesečje, nego i za svaki pojedini mjesec, piše Zoran Vakula za Meteo kutak HRT-a.

izvor: jutarnji.hr

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: