Kurdi Hrvatima prodali naftu. Vlada i MOL bez komentara

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Irački Kurdistan otpremio je svoj treći veliki teret sirove nafte iz turske luke, a četvrti je na putu prema Hrvatskoj, javlja Reuters. Znak je to da autonomna regija pronalazi sve više kupaca unatoč zakonskoj zabrani iz Bagdada i zastojima u SAD-u.

Sirova nafta koja putuje prema Hrvatskoj otpremljena je iz turske luke Ceyhan prema Malti, gdje je pretovarena na manji brod imena United Carrier, otkriva izvor upoznat sa planom puta.

Brod koji je isplovio prema Hrvatskoj vlasništvo je grčke tvrtke Marine Management Services, koja upravlja i Suezmax tankerima kojima se prevozi kurdska nafta.

United Carrier sada je na putu prema Omišlju gdje se nalazi rafinerija Ine, a njen većinski vlasnik MOL investirao je u naftna polja u iračkom Kurdistanu.

Glasnogovornik MOL-a u Mađarskoj jučer nije želio komentirati ove navode, dok hrvatske vlasti nisu bile dostupne za izjavu, s obzirom na jučerašnji državni praznik.

Procjenjuje se kako će sveukupna prodaja kurdske nafte iz luke Ceyhan Kurdima donijeti zaradu od 350 milijuna dolara, na temelju cijena koje se kreću iznad 100 dolara na barelu. Regionalna kurdska vlada, čije su snage uz američke zračne napade odbile napade ISIL-a, u dugoj su ustavnoj borbi s Bagdadom oko neovisne prodaje nafte.

No, dok su neke pošiljke zbog diplomatsko-pravnog pritiska od strane Bagdadazaustavljene, sve veći broj sada nalaz kupaca. Nafta se u Tursku šalje novimnaftovodom regionalne kurdske vlade, a prvi brod i kurdskom naftom isplovio je usvibnju.

Dok jedan tanker od srpnja u međunarodnim vodama ispred obale Texasa čeka dozvolu za uplovljavanje, nakon što je Bagdad od suda zatražio da se brod zapljeni, drugi već dva mjeseca čeka ispred obala Maroka da iskrca teret.

Prije nešto više od dva tjedna, Suezmax Kamari tanker od milijun barela isplovio je iz Ceyhana prema točki 200 kilometara od egipatske i izraelske granice. Kurdska vlada najavila je kako planira povećati proizvodnju na milijun barela dnevno, čime se nada dobiti sredstva kako bi što prije postigli nezavisnost.

IZVOR: Večernji list


Pratite nas i na društvenim mrežama: