Hrvati će dobiti QR kodove

Konobari, vozači, čuvari, susjedi – svi će moći kontrolirati imate li covid propusnicu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Digitalna zelena potvrda, koju kolokvijalno zovemo covid-putovnica – dragocjena isprava s kojom će se od 1. lipnja moći putovati preko granice te ulaziti u zatvorene prostore poput restorana i klubova ili na događaje koji podrazumijevaju okupljanje velikog broja ljudi poput koncerata – bit će zapravo QR kod koji će moći očitati i tako provjeriti njegova vlasnika baš svatko, piše Jutarnji.hr

Svaki građanin moći će besplatno skinuti aplikaciju za provjeru covid-statusa te će, ako mu to vlasnik QR koda dopusti, moći provjeriti je li sigurno družiti se s tom osobom bez poštovanja mjera, odnosno je li osoba cijepljena protiv koronavirusa s obje doze, je li preboljela covid-19 u posljednjih šest mjeseci ili posjeduje negativan test ne stariji od 48 sati.

Tako će se i organizatorima događaja i vlasnicima objekata omogućiti da na najjednostavniji mogući način provjere status svojih gostiju, gotovo jednako jednostavno kao što se u nekim institucijama sada na ulazu mjeri temperatura. Svaki konobar, vozač javnog prijevoza, čuvar na ulazu u klub ili susjed koji vas zove na večeru imat će tehničku mogućnost provjere. Prema najavama Nacionalnog stožera, tijekom sezone na veća okupljanja moći će samo osobe s covid-putovnicama: one osobe koje odbiju na ulazu dati provjeru svojeg QR koda, ako se pokaže da ga nemaju ili da više nije važeći, organizatori neće smjeti pustiti u objekt ili na događaj.

Pritom će, kako doznajemo, privatnost osoba biti maksimalno zaštićena: osoba koja će provjeravati QR kod neće znati ime i prezime vlasnika covid-putovnice. Očitavanjem koda na mobitelu osobe koja obavlja provjeru pojavit će se samo kvadrat zelene ili crvene boje. Zeleni kvadrat značit će da vlasnik QR koda ima važeću digitalnu covid-potvrdu, a crveni da ju nema.

Već je zatraženo odobrenje za aplikaciju za provjeru QR coda od Google playa ili App storea te će se one za koji dan moći besplatno preuzeti. Provjera se neće odnositi samo na građane RH, nego će naše baze podataka biti umrežene s europskima te će se provjeravati i status turista.

Sličnu aplikaciju u EU prva bi, već sljedeći tjedan, trebala uvesti Austrija. Do svoje potvrde, odnosno QR koda građani će moći doći putem e-usluge na portalu e-Građani, a potvrde u papirnatom obliku izdavat će se u 150 ispostava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Više pročitajte OVDJE. 


Pratite nas i na društvenim mrežama: