Zahtjev za isplatu

Josipi Rimac zakon omogućava da dobije 202.000 kuna iz državnog proračunaFoto: Ilustracija/arhiva
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Iako na to ima pravo, Josipa Rimactijekom tri mjeseca u istražnom zatvoru nije dobivala naknadu u visini svoje plaće kroz čuvenu povlasticu ‘6+6’. Iz Vlade ne daju jasne odgovore zašto nisu riješili njezin zahtjev, ali očito je da odugovlače s odobrenjem zahtjeva za isplatu, piše 24sata.

Kroz silne izmjene Zakona o pravima i obvezama državnih dužnosnika tijekom godina nije reguliran status onih koji su pod istragom za korupciju ili zlouporabe položaja i ovlasti. Pa i Rimac i svi ostali koji su smijenjeni i uhićeni s ozbiljnim optužbama još imaju pravo “sisati” državni proračun.

Pripada im još šest mjeseci naknada u visini pune plaće, a zatim još šest mjeseci pola plaće. Rimac je, prema zadnjoj imovinskoj kartici, imala plaću od 14.682 kune. Na to treba dodati i poreze i doprinose, pa će u konačnici koštati državu još više od 202.000 kuna. Kad je uhićena u svibnju, Rimac je iz istražnog zatvora tražila naknadu.

– Sukladno Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika, gospođa Rimac je podnijela zahtjev za ostvarenjem prava koji je upućen Vladi. Do današnjeg dana Ministarstvo nije izvršavalo isplatu – odgovorili su nam iz Ministarstva uprave i pravosuđa.

Poslali smo upit i Vladi još početkom rujna u kojem smo ih pitali razloge zašto nisu odobrili i planiraju li joj odobriti pravo na naknadu.

– Zahtjev je stigao u Vladinu kadrovsku komisiju te će se riješiti sukladno zakonu – kratki je odgovor koji smo dobili u ponedjeljak.

Za odbiti zahtjev i nema baš zakonskih mogućnosti. Zakon propisuje da naknadu ne može imati onaj dužnosnik koji je pravomoćno osuđen za djela protiv slobode i prava čovjeka ili na bezuvjetnu kaznu zatvora. Taj članak zakona je promašen jer trebaju proći godine za pravomoćnu presudu, a tad će smijenjeni dužnosnik već potrošiti novac poreznih obveznika. Također, ne može je dobiti ako je ranije postojala neka činjenica koju je prešutio Vladi, a koja bi bila prepreka imenovanju. Sva kaznena djela za koja se sumnjiči i Rimac bila su poslije imenovanja.

– Zakon bi trebalo mijenjati, a osobe koje se kazneni progoni zbog sumnje na korupciju ostale bi bez naknade ako bi im se potvrdila optužnica – rekao je u lipnju ministar MUP-a Davor Božinović.

Ostala su četiri svjedoka koje USKOK treba ispitati. Dva su trebali ispitati u ponedjeljak i dva u utorak. Ne proširi li USKOK ponovno istragu protiv nje, Rimčeva će u utorak na slobodu.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.