Projekt praćenja otpadnih voda

Jedan uzorak pruža podatke o prosječnoj stopi zaraze tisuća ljudi koronavirusom

Ilustracija/Arhiva

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u suradnji sa Zagrebačkim otpadnim vodama pokrenuo je projekt praćenja otpadnih voda, s obzirom na to da su nedavna istraživanja pokazala da otkrivanje koronavirusa u otpadnim vodama može pomoći u praćenju epidemije COVID-19 – prenosi Dnevnik.hr.

– Na takav način testiranje otpadnih voda može se koristiti kao alat za rano upozorenje. Jedan uzorak otpadne vode može pružiti podatke o prosječnoj stopi zaraze tisuća ljudi. Stoga dobiveni skupni podaci mogu biti posebno informativni za područja s niskim kliničkim stopama testiranja na COVID-19 – navodi u priopćenju HZJZ.

Umjesto pojedinačnog testiranja tisuća pacijenata, prikupljanje i ispitivanje malog broja uzoraka otpadnih voda mnogo je isplativije za dobivanje podataka o cijeloj populaciji.

Virus se može izlučiti iz organizma kroz feces (izmet) osoba oboljelih od COVID-19 sa simptomatskom ili asimptomatskom infekcijom te druge tjelesne izlučevine, pa se nadzorom otpadnih voda mogu prikupiti podaci o objema vrstama infekcije.

Podaci s Centralnog uređaja za pročišćavanja otpadnih voda grada Zagreba koji će se prikupiti u projektu bit će nadopuna postojećem sustavu praćenja koronavirusa i pomoći epidemiolozima da bolje razumiju opseg infekcije na području Zagreba i okolice, koji predstavlja gotovo četvrtinu ukupnog stanovništva Hrvatske.

Projekt se provodi u suradnji s Uredom Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj, a financira ga njemačka vlada.

Čitav tekst možete pročitati OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.