Jedan od članova bande piromana u Zagrebu sudjelovao u napadu na Luku Ritza

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Tijekom boravka u Odgojnom zavodu Turopolje Kristijan M. (22) nije ništa naučio. Tešku narav i obijest opet je iskazao u “suradnji” s prijateljem Vedranom M. (19) paleći spremnike za otpad i automobile po Novom Zagrebu.

A u Turopolju je Kristijan M. bio na preodgoju jer je sudjelovao u napadu na Luku Ritza, maturanta Grafičke škole, koji je u lipnju 2008. preminuo od posljedica premlaćivanja okrutne bande na autobusnoj stanici u Novom Zagrebu. Nije bio jedan od dvojice koji su tukli nesretnog Ritza, ali ga je prethodno terorizirao kao i ostala četvorica pripadnika te bande.

Divili se buktinji

Dvojac je ovaj put s upaljačem u džepu i bocama alkohola u rukama više od tri sata harao po četiri novozagrebačka kvarta. Od 1.45 do 5 sati 11. prosinca palili su papiriće koje su pronašli u kontejnerima i potom se divili buktinji. Policajci i vatrogasci brzo su dolazili do mjesta akcije, a piromanskom dvojcu bilo je uzbudljivo promatrati kako dežurne službe rade svoj posao i pokušavaju obuzdati štetu koja je rasla iz sata u sat.

Snimke videonadzora

Šokirani građani bili su neutješni, no donekle su i oni, zajedno sa snimkama nadzornih kamera na pojedinim zgradama, pomogli policajcima da uđu u trag zagonetnoj bandi. Točno sedam dana dvojac je uživao u slobodi. Kristijanu su lisice na ruke stavljene u kući. Njegov otac je problijedio od muke. Od nevjerice je gotovo zanijemio. Vedran se, pak, čuvši da ga policajci traže, sam javio u policijsku postaju isti dan. Znao je da mora jer su mu istražitelji bili na tragu. Naime, obavljeni su deseci razgovora sa svjedocima, pregledan je i niz dokaznog materijala, točnije snimki nadzornih kamera sa zgrade Porezne uprave, banke, raskrižja. Istražitelji su vrlo brzo uspjeli posložiti mozaik i utvrditi identitete piromana koji očito ni danas, iako su kazneno prijavljeni za dovođenje u opasnost života i imovine te im prijeti višegodišnji zatvor, nisu svjesni počinjenog.

– Trebalo nam je šest dana intenzivne istrage. Jednog smo uhitili u srijedu na adresi, a drugi se sam, na naš poziv, odazvao u postaju jer je znao da smo ga tražili – rekao je Roko Baotić, šef novozagrebačke Policijske postaje. No, mala je to utjeha za stanovnike. Žive na “iglama” već godinama. Kako doznajemo, upravo im Kristijan zadaje muke, a njegovi roditelji ne znaju kako s njim izaći nakraj. Riječ je o nepopravljivom recidivistu, kršitelju zakona evidentiranom zbog niza imovinskih delikata.

Iskaljivanje bijesa

Uz te “sitne” krađe, Kristijan je kao 16-godišnji tinejdžer svojedobno bio pod povećalom istražitelja jer ga se dovodilo u vezu s napadačima na Luku Ritza. Tog 1. lipnja 2008. oko jedan sat poslije ponoći s još četvoricom prijatelja na autobusnoj stanici na raskrižju Avenije Većeslava Holjevca i Gavranove prišao je maturantu Grafičke škole Luki Ritzu i njegovu društvu. Žicali su ih novac i cigarete, no susret je ubrzo dobio žešći epilog. Luku su udarili u glavu pa je pao na pod, gdje su ga nastavili cipelariti. Iako se Ritz uspio pridići ne bi li pobjegao, batinaši su nastavili iskaljivati bijes.

Već bio u Turopolju

Dvanaest dana poslije Luka se srušio u kupaonici. Umro je od posljedica brutalnog premlaćivanja, a na Odjelu za mladež Općinskog kaznenog suda u Zagrebu donesene su presude koje su šokirale javnost. Protiv prvooptuženog nasilnika J. J. postupak je obustavljen jer je zbog drugog kaznenog djela boravio u Odgojnom zavodu pa je zaključeno da je svrha njegove kazne ispunjena. Drugooptuženi R. L. u pritvoru je osijedio od stresa i jedini je sankcioniran zatvorom, no nakon devet mjeseci pušten je na uvjetnu slobodu iz kaznionice u Požegi.

Treći krivac M. K. završio je u popravnom domu na više od godinu dana, četvrti kompanjon S. Š. kaznu je odslužio u Turopolju, a protiv Kristijana M. postupak zbog huliganstva u slučaju Luke Ritza je obustavljen jer je zbog drugog djela već bio u Kaznenom zavodu Turopolje.

Tekst:jutarnji.hr


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.