Ne znači da lijek treba baciti ili prekinuti terapiju

Iz HALMED-a pojasnili što znači ukidanje odobrenja za stavljanje u promet lijekova

Ilustracija
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Na članak pod naslovom ‘Ove godine povučeno je već oko 100 lijekova s našeg tržišta. Imate li ih, odmah ih bacite’, koji smo prenijeli s RTL-a, reagirali su iz HALMED-a. Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) redovito ažurira popis svih lijekova za koje su nositelji odobrenja za stavljanje u promet iz poslovnih razloga zatražili ukidanje predmetnog odobrenja. Međutim, u navedenim slučajevima razlog za ukidanje nipošto nije sigurnosni problem niti kakva druga izvanredna situacija u slučaju koje bi se provelo hitno povlačenje lijeka, već se isključivo radi o odluci nositelja odobrenja, u većini slučajeva iz marketinških razloga (kada nositelj odluči da pojedini lijek neće ubuduće stavljati na tržište u RH).

Važno je istaknuti da se serija lijeka može nakon isteka ili ukidanja odobrenja za stavljanje u promet nalaziti u prometu najdulje 18 mjeseci temeljem predmetnog odobrenja, ako joj prije ne istekne rok valjanosti. Dakle, lijekovi kojima je rješenje ukinuto ili je isteklo mogu se nalaziti u prometu u navedenom razdoblju te se mogu primjenjivati sve do isteka roka valjanosti. U ovakvim slučajevima nema potrebe za prekidom terapije te pacijenti mogu nastaviti koristiti ove lijekove sve dok u prometu ima dostupnih zaliha. U slučaju kada određeni lijek više ne bude dostupan na tržištu, pacijenti se trebaju s izabranim liječnikom dogovoriti o nastavku liječenja i izboru odgovarajuće zamjenske terapije. Dodatno, moguće je da neki od navedenih lijekova već od ranije nisu dostupni na tržištu ili da nikada nisu ni bili stavljeni u promet u Republici Hrvatskoj.

S druge strane, obavijesti o povlačenjima serija lijekova koja se provode slijedom uočene neispravnosti u kakvoći pojedine serije, sigurnosnih ili regulatornih razloga objavljuju se na naslovnici HALMED-a odnosno u rubrici Novosti te se dodatno šalju newsletterom, a prema potrebi se o njima upućuje i priopćenje sredstvima javnog priopćavanja. U takvim slučajevima, ovisno o razlozima povlačenja, objavljuju se i upute pacijentima za daljnje postupanje, odnosno o prekidu, zamjeni ili nastavku terapije, kao i informacije o dostupnosti zamjenskih terapija.

Dodatno, u slučaju bilo kojeg razloga za završetak terapije, preostali lijekovi koje pacijenti imaju u kućnim zalihama se ne bacaju u uobičajeni otpad, već ih je kao medicinski otpad potrebno predati u najbližu ljekarnu, na odgovarajuće zbrinjavanje.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.