Inicijativa mladih za ljudska prava zahvalila Vulinu bez rukavica

Foto: Facebook
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Iz Inicijative mladih za ljudska prava odgovorili su otorenim pismom srpskom ministru rada i socijalne skrbi Aleksandru Vulinu koji je podržao njihovu akciju u Jasenovcu nakon što ih je policija privela zbog lijepljenja pisma preko jasenovačke ploče s pozdravom Za dom spremni.

Evo što su mu mladi iz Hrvatske, između ostaloga, napisali.

‘Vi ste, gospodine Vulinu, suprotstavljeni hrvatskom nacionalizmu, ali srpski prodajete svakoga dana obavljanja svoje javne dužnosti. Daleko ste bliži onima koji su ovu ploču postavili i onima koji osnivaju povjerenstva umjesto da ju skinu nego nama koji se nje sramimo i koji se njoj protivimo.

Gospodine Vulin, Vaša je policija pokrenula prekršajni postupak protiv naše kolegice iz Inicijative mladih za ljudska prava iz Srbije ove godine, nakon što je organizirala komemoraciju za žrtve genocida u Srebrenici u Beogradu. Godinama ranije je gonila našu drugu kolegicu koja je zahtijevala da se Mladića izruči na suđenje u Haagu. Od Fonda za humanitarno pravo skrivate dokumentaciju o djelovanju srpskih vojnih i policijskih postrojbi. Nemate tužitelja za ratne zločine. Novinari i novinarke Vas se boje.

Često s kolegama iz Inicijative mladih za ljudska prava iz Srbije, BiH, Kosova i Crne Gore govorimo ‘svatko u svojem dvorištu’.

Naše je dvorište naša sramota. Vaše dvorište je Vaša. Razlika između nas ipak je ogromna. Mi se borimo protiv nacionalizma. Vi prije stava o njegovoj štetnosti pitate čiji je.

Hvala na reakciji, ali Vaša nam podrška ne treba. Treba nam zaokret u politici koju vodite. Gospodine Vulin, jedan nacionalizam hrani drugi. Kontroliramo li jedan, kontrolirat ćemo i drugi. Umjesto da nas štitite i prozivate naše institucije, prozovite svoje. Imate zašto.’

Cijeli tekst pisma možete pročitati na linku.


Pratite nas i na društvenim mrežama: