IMAŠ, A NEMAŠ: Banke ne mijenjaju pohabane eure bez deviznog računa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Ako kod kuće imate oštećene novčanice u eurima ili bilo kojoj drugoj stranoj valuti, teško da ćete ih zamijeniti bez otvaranja deviznog računa u banci.

Potvrđuje nam to Splićanin I.Đ. (točni podaci poznati redakciji) koji već danima, žali nam se, sa sobom nosi dvije novčanice po 50 eura koje neuspješno pokušava zamijeniti za kune. Pokazuje nam ih i vidimo kako se doista radi o sitnom oštećenju – blago su zarezane na vrhovima, vjerojatno, kaže naš sugovornik, od nošenja u džepovima hlača.

Konverzija za 30 dana

– U svim bankama u kojima sam bio traže mi da otvorim poseban račun kako bi zauzvrat napravili konverziju eura u kune, i to ne odmah već za 30 dana! To je nevjerojatno – ne bih sigurno išao mijenjati eure da mi ne trebaju odmah! Osim toga, sve je čisto – da se radi o nekim falsificiranim novčanicama sigurno ih ne bi išao mijenjati po bankama – žali se I.Đ. kojemu su, međutim, banke jedino rješenje s obzirom da mjenjačnice ne rade s oštećenim novcem.

Iz Zagrebačke banke potvrđuju kako oštećene novčanice u stranim valutama mijenjaju isključivo svojim klijentima, odnosno onima koji otvore račun, a objašnjavaju i zašto:

– Takve se novčanice šalju u ino banku izdavatelja na provjeru te iz tog razloga, kod slanja novčanice na inkaso, odnosno na zamjenu, klijent treba imati otvoren račun. Ino banka nam potom uplaćuje iznos za koji se odobrava oštećena novčanica. Sve ovisi, naravno, o stupnju oštećenja. Postupak slanja na inkaso naplaćuje se, inače, prema internim tarifama poslovne banke – poručuju iz ZABA-e.

Druga pravila u susjedstvu

I u Privrednoj banci ističu kako su im za komercijalne uvjete zamjene novčanica potrebni podaci o klijentu – prvo da bi ga mogli obavijestiti o iznosu kojeg je odredila ino banka, a potom da novac uplate na njegov račun.

– Ne postoji stoga mogućnost zamjene oštećenih novčanica ili kovanica strane valute u omjeru 1:1. Novac putuje u ino banku, tamo se radi procjena i tek po završetku tog postupka naša banka uplaćuje iznos na račun klijenta – pojašnjava Dražen Dumančić, pomoćnik izvršnog direktora Ureda Uprave za korporativne komunikacije PBZ-a.
Treba napomenuti i kako Hrvatska narodna banka nema obvezu zamjene novčanica i kovanica stranih valuta, već mijenjaju isključivo kune.

– Ne vidim razloga zašto to HNB ne radi kad vodi kontrolu u međunarodnim transakcijama…Ulaskom u Europsku uniju trebali smo biti izjednačeni s drugim zemljama, i po pitanju financijske politike, a događa se, eto, da banke u Hrvatskoj za zamjenu oštećenih novčanica traže devizni račun što u Sloveniji, primjerice, nije slučaj – kaže Iskra Maras, savjetnica za financije u splitskom Savjetovalištu za zaštitu potrošača.

 IZVOR: slobodnadalmacija.hr

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: