Djeca bez maski u školu

HZJZ objavio upute za vrtiće i škole, pogledajte što su preporučiliFoto: Ilustracija/arhiva

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) danas je objavio detaljne upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije koronavirusa u vrtićima i školama. Upute se odnose na ustanove u kojima je osigurana mogućnost zbrinjavanja djece predškolske dobi te učenika koji pohađaju razrednu nastavu.

Rad ustanova nužno je organizirati na način da se osigura fizički razmak od 2 metra u zatvorenim prostorima, preporuča ga se održavati kad god je moguće s iznimkom njege djeteta koja se mora provoditi u najkraćem mogućem vremenu. U blizini prostorije u kojoj borave djeca mora postojati toalet koji će koristiti isključivo samo za ta grupa. Neophodno je poticati pojačanu osobnu higijenu i higijenu prostora. Preporuča se održavanje nastave na otvorenom prostoru kad god je to moguće.

Djeci s kroničnim bolestima i onoj s bolesnim ukućanima kao i djelatnicima s kroničnim oboljenjima preporučuje se ostanak kod kuće. Onima koja imaju mogućnost potiče se nastavak obrazovanja od kuće u svim situacijama kada je to moguće kako ne bi došlo do prevelikog broja djece u kolektivima pa time i nemogućnosti održavanja fizičkog razmaka.

Prostorije u kojima bi djeca boravila trebale bi biti većih površina s mogućnosti provjetravanja i direktnim izlazom na vanjski prostor, a potrebno je izbjegavati svaki ulazak drugih osoba. Prolaz kroz zajedničke prostorije trebalo bi svesti i skratiti na minimum uz poticanje djece da pritom ne diraju površine i predmete.

Nužno je postavljanje dezinficijensa na ulazu i drugim mjestima, djelatnici moraju mjeriti temperaturu prije dolaska na posao a djeci roditelji svaki dan prije polaska u ustanovu. Djeca neće morati nositi zaštitne maske.

U slučajevima nemogućnosti organizacije posla zbog većeg broja djelatnika u samoizolaciji, stožeri civilne zaštite, uz osnivače, bi trebali preraspodijeliti zaposlenike drugih ustanova kako bi osigurali kontinuiranu skrb za djecu.

Cijeli pravilnik možete pročitati ovdje.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.