Uz nošenje maski i fizičku distancu

HZJZ izmijenio odluku o posjetama domovima za starije. Evo koje su novosti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) jučer je objavio da se omogućavaju posjeti korisnicima domova za starije i nemoćne, ali isključivo na otvorenim prostorima uz nošenje maski i poštivanje fizičke distance.

Trajanje posjeta je ograničeno, a organizirat će se prema unaprijed utvrđenom rasporedu kako bi se mogao održati razmak od 1,5 metra između svih prisutnih osoba, uz iznimku dopuštanja manjeg razmaka ukoliko je korisniku pri kretanju nužna pratnja djelatnika. Preporučuje se i da u jedan posjet korisniku dolazi samo jedna osoba.

Prije dolaska u posjet nužno je posjetiocima izmjeriti tjelesnu temperaturu beskontaktnim toplomjerom te ako se utvrdi povišena tjelesna temperatura posjet se ne može ostvariti. Pružatelj usluge  dužan je voditi  i evidenciju o dolascima.

Novim izmjenama dopušta se dostava higijenskih potrepština, jela u originalnim pakiranjima koje je potrebno prije predaje prebrisati dezinfekcijskim sredstvom te dostava svježeg voća i povrća koje se također treba prije dostave oprati na odgovarajući način.

Korisnicima smještaja se omogućuje pružanje privatno ugovorenih usluga – fizikalne terapije, logopeda, psihoterapije, masaža, frizera, krojača, ali  uz primjenu važećih mjera suzbijanja i sprečavanja epidemije bolesti COVID-19 za svaku od navedenih usluga.

Nove upute se odnose na sve pružatelje socijalne usluge smještaja i boravka za starije i nemoćne osobe i djecu s teškoćama u razvoju i odrasle osobe s invaliditetom sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi.

Cijeli dokument pogledajte ovdje.


Pratite nas i na društvenim mrežama: