Nakon tri tjedna

HZJZ: Docjepljivanje drugom dozom Pfizerovog cjepiva kreće od ponedjeljka

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo izvijestili su kako u ponedjeljak 18. siječnja počinje docjepljivanje drugom dozom cjepiva protiv koronavirusa, piše Rtl.hr.

Do sredine siječnja prvu dozu cjepiva protiv bolesti COVID-19 u Hrvatskoj primilo je 45.906 osoba. Tijekom ovog tjedna počet će cijepljenje drugom dozom osoba koje su od 27. prosinca 2020. cijepljene diljem Hrvatske. Tako će početi proces docjepljivanja onih koji su već primili prvu dozu cjepiva tvrtke Pfizer/BioNTech.

Podsjetimo, sve osobe cijepljene cjepivom Pfizer potrebno je docijepiti istim cjepivom za tri tjedna. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da optimalni razmak između primitka prve i druge doze cjepiva Pfizer bude od 21 do 28 dana.Temeljeno na raspoloživim podacima iz kliničkih studija, najveći razmak između primitka prve i druge doze ne bi trebao biti dulji od 6 tjedana, barem dok se ne prikupe znanstveni dokazi koji bi potvrdili opravdanost možebitno većih razmaka.

Inače, cijepljenje drugom dozom organizirat će se na istom mjestu, odnosno na isti način kao i prigodom prvog cijepljenja. Točne termine za docjepljivanje odredit će zdravstvene ustanove i domovi za starije i nemoćne koji su proveli i prvo cijepljenje. Sve osobe koje zbog opravdanih razloga neće nikako moći pristupiti cijepljenju drugom dozom u predviđenom terminu trebaju se javiti izabranom liječniku obiteljske medicine ili nadležnom zavodu za javno zdravstvo radi dogovora o drugoj dozi.

Više pročitajte ovdje.


Pratite nas i na društvenim mrežama: