Hrvatske autoceste objavile važno priopćenje uoči turističke sezone

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

U tijeku su radovi redovnog održavanja autocesta (obnavljanje vertikalne i horizontalne prometne signalizacije, košnja trave, sanacija kolnika manjeg obima, ispitivanje funkcionalnosti tunelskih sustava, uređenje odmorišta i naplatnih postaja i dr.).

Hrvatske autoceste održavanje i naplata cestarine d.o.o.u svrhu pripremljenosti autocesta za predstojeću turističku sezonu i povećan intenzitet prometa te očuvanja visokog stupnja sigurnosti prometa autocestama i samih korisnika, intenzivno izvode radove redovnog održavanja  autocesta.

Temeljem spomenutog, u tijeku su radovi redovnog održavanja autocesta (obnavljanje vertikalne i horizontalne prometne signalizacije, košnja trave, sanacija kolnika  manjeg obima, ispitivanje funkcionalnosti  tunelskih sustava, uređenje odmorišta i naplatnih postaja i dr.).

Od 01. svibnja otvorena su sva odmorišta na autocesti A1 na kojima će, kao i svake godine, u vrijeme turističke sezone biti instalirani kemijski WC-i kako bi se u danima vršnog opterećenja prometa i smjene turista rasteretili sanitarni čvorovi na benzinskim postajama, caffe barovima i ugostiteljsko-trgovačkim objektima.

S ciljem operativnog djelovanja i tijekom turističke sezone uspostavljena je  koordinacija svih nadležnih subjekata u provedbi organizacije prometa (MUP, MPPI, HAK, HRT, DUZS, HAC, HC, ARZ, AZM, HAC ONC i Hitna medicinska pomoć HMP) te je definiran način organizacije dežurstava žurnih službi MUP-a i HMP-a.

Hrvatske autoceste održavanje i naplate cestarine d.o.o. u prostorijama svojih tehničkih jedinica organizirati će smještaj timovima hitne medicinske pomoći, a sve u svrhu omogućavanja pravovremenog reagiranja u trenucima nesretnog događaja na autocestama. Na autocesti A1 timovi hitne medicinske pomoći biti će smješteni u tehničkim jedinicama održavanja Brinje, Dugopolje i Zagvozd, na autocesti A3 u tehničkoj jedinici održavanja Županja te na autocesti A6 u tehničkoj jedinici održavanja Delnice.

Imajući u vidu visoke ljetne temperature koje na duljim putovanjima bitno utječu na umor vozača kao jednog od faktora rizika u prometu savjetujemo češći odmor na odmorištima uz autocestu te uzimanje dovoljno tekućine. Kako bi se aspekt sigurnosti povećao uključili smo se i u akciju  Prevencije iznenadne srčane smrti primjenom automatskih vanjskih defibrilatora. Trenutno imamo 35 defibrilatora (eng. AED – Automatic external defibrillator), maleni, prijenosni uređaj, jednostavne primjene sa zadaćom isporuke električne struje osobama koji imaju srčani zastoj uslijed poremećaja ritma. Defibrilatori su smješteni u ophodarskim vozilima po tehničkim jedinicama. Naši djelatnici osposobljeni su za rad s uređajem, potrebno je samo nazvati besplatni broj 112 i javiti na kojem djelu autoceste se nalazite.

Tijekom turističke sezone posebno će se voditi računa o protočnosti prometa te će u istu svrhu biti pojačana i ophodarska služba  na autocestama.  Izvanredni prijevozi u periodu od 10.06.2016. godine do 19.09.2016. godine za koje će HAC ONC procijeniti da značajnije utječu na odvijanje prometa neće biti dozvoljeni u dane vikenda (petak od 09,00 sati, subota i nedjelja do 20,00 sati) te uoči (od 09,00 do 24,00 sata) i u dane blagdana (od 00,00 sati do 24,00 sata).

Zbog sigurnosti i protočnosti prometa, Uprava prometne inspekcije Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture izdala je zabranu izvođenja svih radova na određenim dijelovima autocesta u vrijeme vikenda  te na dane uoči i na dane blagdana u vremenu od 10. lipnja do 19. rujna. Radovi redovnog i izvanrednog održavanja mogu se izvoditi isključivo samo u dane izvan vikenda ili blagdana.  Iznimka su već započeti radovi na izgradnji i rekonstrukciji javnih cesta koji se obavljaju u cilju očuvanja sigurnosti i kvalitete prometa,  odnosno radovi koji se nisu mogli zbog vremenskih uvjeta izvoditi prethodnih mjeseci niti su se zbog kompleksnosti mogli završiti do početka turističke sezone. Isti su odobreni posebnom Rješenjem Uprave prometne inspekcije Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Korisnike molimo da prate prometnu signalizaciju kao i poruke na info-displejima o ograničenju prometa na pojedinim dionicama autoceste kao i obavijesti o eventualnim obilascima. Posebnu pažnju tijekom ljetnih mjeseci treba obratiti na podvelebitsku dionicu autoceste A1, od čvora Sveti Rok do čvora Posedarja,  kao i na dionicu autoceste A6 Kikovica – Oštrovica – tunel Tuhobić jer u uvjetima olujnog vjetra kada jačina vjetra prelazi granice iznad kojih postoji opasnost za daljnje odvijanje ukupnog prometa ili skupine vozila, dolazi do privremenog zatvaranja pojedinih dionica autoceste A1 i A6.

Također, molimo korisnike da zbog sigurnosti prometa zaustavnu traku koriste samo u izvanrednim situacijama ili zbog kvara vozila. U slučaju kvara na vozilu ili drugog događaja na autocesti potrebno je obilježiti zaustavljeno vozilo te nas odmah kontaktirati putem SOS telefona ili pozivom na besplatni info telefon 0800 0422 / 0800 0111. U ovom slučaju zaustavljanja na autocesti korisnici se mole da napuste vozilo i pričekaju pomoć iza zaštitne odbojne ograde ili na drugom sigurnom mjestu, te obavezno obuku zaštitni prsluk.

Kako bi svi korisnici autocesta bili na vrijeme informirani o stanju u prometu i mogućim izvanrednim događajima, uspostavljena je kontinuirana suradnja s predstavnicima medija i HAC ONC-a, upravitelja autocesta, Hrvatskog autokluba i Hrvatskog radija. Obavješćivanje javnosti o stanju na cestama i regulacijama u vrijeme pojačanog prometa provodi se svakih  60 minuta, a u slučaju izvanrednih situacija odmah.

Sve informacije o privremenim regulacijama prometa na autocestama redovito se objavljuju putem redovnih izvješća HAK-a i na web stranici  Hrvatskih autocesta d.o.o. (HAC) i Autoceste Rijeka-Zagreb d.d. (ARZ).

Molimo korisnike da uključe radioprijamnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS) kako bi saznali što se događa na autocestama, sve dodatne informacije mogu se dobiti na besplatnom info telefonu 0800 0422 ili 0800 0111.

izvor:poslovni.hr


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.