'Nema mjesta panici‘

Hrvatska stručnjakinja uputila poruku i savjet onima koji su se cijepili AstraZenecom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Europska agencija za lijekove EMA donijela je jučer odluku da je cjepivo AstraZenece sigurno i nema veze s ugrušcima, a na tu je temu u emisiji HRT-a Studio 4 gostovala je Nikica Mirošević Skvrce, v.d. voditeljice Odsjeka za farmakovigilanciju i racionalnu farmakoterapiju HALMED-a.

Na pitanje bi li došlo do problema kod osoba kod kojih je došlo do problema sa zgrušavanjem krvi da se nisu cijepile, Mirošević Skvrce rekla je kako treba naglasiti da je EMA potpuno odbacila ikakvu povezanost općenito tromboembolija s cijepljenjem.

– Međutim, zaključila je da bi posebne slučajeve u kojima je bila trombocitopenija, to je nizak broj trombocita odnosno krvnih pločica, zajedno s trombozama, i u velikom broju slučajeva je došlo i do krvarenja, tih nekakvih specifičnih vrlo rijetkih kliničkih slučajeva  da treba dalje istražiti. Dakle, povezanost nije potvrđena nego je zaključeno da dalje treba istražiti, a do tad će na uputama biti navedena neka upozorenja kojih se pacijenti i liječnici trebaju držati, rekla je.

Uputila je poruki pacijentima koji su se cijepili AstraZenecinom cjepivom.

– Nema mjesta panici. Radi se o vrlo rijetkoj nuspojavi. Puno je veća mogućnost da dobijete ovakve nuspjave odnosno trombozu od Covida-19, oralnih kontraceptiva ili putovanja avionom. Radi se nečem vrlo rijetkom. Ono što treba pripaziti nakon cijepljenja  su modrice. Ako se počnu javljati modrice po tijelu, trebalo bi se javiti liječniku. Jedan od ozbiljnih simptoma su i teške i dugotrajne glavobolje nekoliko dana nakon cijepljenja, a koje ne prolaze od lijekova. To su najznačajniji simptomi zbog kojih bi se pacijenti trebali javiti liječnicima, objasnila je Mirošević Skvrce.

Korist cijepljenja je puno veća od bilo kojeg rizika.  Ponavljam, bilo je 25 nuspojava na 20 milijuna cijepljenih, rekla je i dodala kako nema bojazni da se ne dođe na cijepljenje AstraZenecom, kao i na drugu dozu.

Dosad je u Hrvatskoj cijepljeno više od 100.000 osoba AstraZenecinim cjepivom, prenosi Jutarnji list, a cijeli tekst pročitajte OVDJE.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.