Hrvatska jasno i glasno protiv proglašenja neovisne Katalonije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je službeni hrvatski stav po pitanju katalonskog odcjepljenja. Iz priopćenja je jasno da je Hrvatska protiv odcjepljenja Katalonije.

‘Republika Hrvatska događaje u Kataloniji drži unutarnjim pitanjem Španjolske te se zalaže za demokratska i mirna rješenja u skladu s europskim vrijednostima. Republika Hrvatska smatra da proglašenje katalonske neovisnosti nije u skladu sa španjolskim ustavom. Republika Hrvatska vjeruje da je najbolje rješenje ono temeljeno na dijalogu, uz puno poštovanje vladavine prava i zaštiti prava svih građana koji žive u Kataloniji, navodi se u priopćenju.

Priopćenje Ministarstva vanjskih poslova stiže nakon što je jučer premijer Andrej Plenković izjavio da smo već nekoliko puta vrlo jasno kazali da želimo da se odnosi između Katalonije i Madrida riješe u okviru dijaloga i ustavno-pravnog okvira Španjolske.

– Želimo da nema nasilja, da postoji dijalog. Zabilježili smo odluku. Ona je donesena u momentu kada je nešto malo preko 50 posto zastupnika bilo u parlamentu. Ostali nisu ni sudjelovali u glasovanju. Nastojimo poslati poruku političke odgovornosti, dijaloga i europskih vrijednosti u Španjolskoj, kazao je Plenković.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.