HHMS - stiže 'leteća' hitna medicinska služba

Helikopterska ‘hitna’ biti će na raspolaganju 24 sata dnevno već od ljeta 2021.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Hrvatska bi sljedećeg ljeta napokon mogla dobiti helikoptersku hitnu medicinsku službu (HHMS). Ministarstvo zdravstva, naime, 10. ožujka 2021. planira objaviti javno nadmetanje za uspostavu HHMS-a, a planirani početak rada te službe bio bi 1. srpnja. HHMS će pritom imati četiri baze – u Splitu, Rijeci, Zagrebu i Osijeku, a cijeli taj posao, koji bi se s pružateljima helikopterskih usluga sklopio na tri godine, procijenjen je na 135 milijuna kuna, odnosno 18 milijuna eura bez PDV-a, piše Večernji list.

HHMS bi na raspolaganju bio 24 sata sedam dana u tjednu, a procjena troškova izrađena je na bazi 4500 sati leta. Troškovi HHMS-a za riječku regiju iznose 40,5 milijuna kuna, za splitsku 56 milijuna kuna, za zagrebačku 2,5 milijuna kuna i osječku 18 milijuna kuna.

Od odabranog ponuditelja očekuje se da osigura odgovarajuće helikoptere, prikladne za HHMS i letačku posadu. Ministarstvo će pak osigurati medicinsko osoblje, liječnike, medicinske tehničare i medicinske sestre. Za dnevne operacije preporučuje se tročlana posada koja se sastoji od jednog pilota, medicinskog tehničara i liječnika hitne medicine.

Baze su dizajnirane tako da osiguraju brzi odgovor na hitne pozive pa stoga tijekom dana posada mora biti u zraku u roku od najviše 5 minuta nakon oglašavanja alarma. Tijekom noći posada mora biti u zraku u roku koji ne smije prijeći 15 minuta nakon oglašavanja alarma. Preporučena putna brzina helikoptera mora biti najmanje 120 čvorova, a sposobnosti preleta najmanje 240 nautičkih milja plus rezerva.

Čitav tekst možete pročitati OVDJE.


Pratite nas i na društvenim mrežama: