HHMS - stiže 'leteća' hitna medicinska služba

Helikopterska ‘hitna’ biti će na raspolaganju 24 sata dnevno već od ljeta 2021.

Hrvatska bi sljedećeg ljeta napokon mogla dobiti helikoptersku hitnu medicinsku službu (HHMS). Ministarstvo zdravstva, naime, 10. ožujka 2021. planira objaviti javno nadmetanje za uspostavu HHMS-a, a planirani početak rada te službe bio bi 1. srpnja. HHMS će pritom imati četiri baze – u Splitu, Rijeci, Zagrebu i Osijeku, a cijeli taj posao, koji bi se s pružateljima helikopterskih usluga sklopio na tri godine, procijenjen je na 135 milijuna kuna, odnosno 18 milijuna eura bez PDV-a, piše Večernji list.

HHMS bi na raspolaganju bio 24 sata sedam dana u tjednu, a procjena troškova izrađena je na bazi 4500 sati leta. Troškovi HHMS-a za riječku regiju iznose 40,5 milijuna kuna, za splitsku 56 milijuna kuna, za zagrebačku 2,5 milijuna kuna i osječku 18 milijuna kuna.

Od odabranog ponuditelja očekuje se da osigura odgovarajuće helikoptere, prikladne za HHMS i letačku posadu. Ministarstvo će pak osigurati medicinsko osoblje, liječnike, medicinske tehničare i medicinske sestre. Za dnevne operacije preporučuje se tročlana posada koja se sastoji od jednog pilota, medicinskog tehničara i liječnika hitne medicine.

Baze su dizajnirane tako da osiguraju brzi odgovor na hitne pozive pa stoga tijekom dana posada mora biti u zraku u roku od najviše 5 minuta nakon oglašavanja alarma. Tijekom noći posada mora biti u zraku u roku koji ne smije prijeći 15 minuta nakon oglašavanja alarma. Preporučena putna brzina helikoptera mora biti najmanje 120 čvorova, a sposobnosti preleta najmanje 240 nautičkih milja plus rezerva.

Čitav tekst možete pročitati OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.