Pročelnik HGSS-a uputio građane u važan način samozaštite

Granić objasnio kako nam ‘zlatni trokut’ može spasiti život u slučaju potresa

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Pročelnik HGSS-a Josip Granić u sinoćnjoj emisiji HTV-a ‘Otvoreno’ govorio je o metodi ‘zlatnog trokuta’ kao jedinom koliko-toliko pouzdanom načinu koji čovjek može poduzeti da se zaštiti prilikom potresa, pogotovo u situaciji kada nema vremena da se brzo makne iz zatvorenog prostora.

‘Treba stati uz nešto čvrsto, veliko – stol, komodu, krevet, kauč… Za štok ne možemo pouzdano reći jer su štokovi obično na nekim tankim pregradnim zidovima koji prvi pucaju i prvi odlaze. Stisnite se uz nešto čvrsto i pričekajte tu i to je to kako si možete pomoći u tom trenutku’, objasnio je Granić.

On je kao primjer za pouzdanost ‘zlatnog trokuta’ naveo slučaj jedne žene koja je ostala zatrpana u gradskom poglavarstvu, i čije otkopavanje je trajalo gotovo četiri i pol sata.

‘Ona je živa iskopana, cijeli strop se srušio na nju. Po onome što smo saznali na terenu i što smo vidjeli, ona je imala sreću da je bila uz samu fotelju’, rekao je pročelnik HGSS-a.

Također je savjetovao građanima da za svaki slučaj pripreme nekakav evakuacijski kit s dokumentima i osnovnom robom, napomenuvši pritom da zainteresirani mogu na stranicama sustava civilne zaštite pronaći sve o tome kako se pripremiti za eventualne katastrofe.


Pratite nas i na društvenim mrežama: