Pisao mu šibenski poduzetnik

Glas poduzetnika poslao Plenkoviću četiri zahtjeva. Pročitajte koji su to

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Udruga Glas poduzetnika na čelu s predsjednikom Hrvojem Bujasom, koja okuplja preko 100 tisuća građana, poduzetnika, obrtnika i zaposlenika u privatnom sektoru, uputila je premijeru Andreju Plenkoviću otvoreno pismo nakon što na njihovu zamolbu za sastankom 17. travnja iz ureda nisu dobili odgovor.

‘Gospodine Plenkoviću, poslali smo vam dopis gdje tražimo sastanak, tražimo ga što prije, što hitnije, jer vrijeme nam leti, naš glas se mora čuti, ovaj put se ključne teme ne smije i ne mogu dogovarati bez nas’, napominje Bujas.

U otvorenom pismu od premijera traže da se očituje o nužnim pretpostavkama na temelju kojih bi već od 1. lipnja trebao započeti oporavak društva i države, a saželi su ih u četiri ključne točke koje prenosimo u cijelosti.

Više rada

Kako bi država morala poticati rad, povećanje prometa, povećavanja dobiti i plaća, a ne poreznom, zakonodavnom i drugim politikama obeshrabrivati poduzetnike.

Digitalizacija

Država nema što tražiti od nas poduzetnika i obrtnika bilo koji dokument koji nam je sama izdala! Digitalizirajte javnu upravu, počeli ste sada, idite do kraja!

Manji porezi 

Država ne mora dati ništa nama poduzetnicima, ali mora uzimati manje, jer mi najbolje znamo sto i kako investirati i kako oploditi onaj novac koji smo sami zaradili.

Više pravde

Država se treba naplaćivati zadnja! Zašto tražimo da plaćanje PDV-a državi bude po naplati fakture trajna, a ne privremena mjera? Pa zato jer će u tom slučaju profunkcionirati pravosuđe, država će sve napraviti da bude efikasno, kako bi se i sama sto prije naplatila! Trebamo efikasno pravosuđe!’

Slijedom tih navedenih pretpostavki, smatraju je Hrvatskoj potrebna i porezna reforma, pa tako Glas poduzetnika predlaže takozvani ‘flat rate’ porez od 20 posto uz neoporezivi dio do 5.000 kuna, neoporezivanje dobiti koja se reinvestira natrag u tvrtku, a nivo ulaska u sustav PDV-a treba biti minimalno milijun kuna godišnjeg prihoda. Također, sivu ekonomiju vide kao veliku opasnost koja slijedi u narednom periodu koju bi trebalo suzbiti poticanjem izdavanja računa i vraćanjem poreznih olakšica. Udruga traži ukidanje svih parafiskalnih nameta, obaveznih članarina u komora i zajednicama, reorganizaciju i smanjenje javne uprave i lokalne samouprave koja bi trebala napokon postati efikasan javni servis.

– Od mnoštva stabala – Vladinih mjera, provedbi istih, kojekakvih ideja sa svih strana i koncepata – ne vidimo šumu! Ne vidimo ključni problem koji se upravo sad događa. Od nas poduzetnika se stvara socijalna kategorija, a mi to nismo. Naš zadatak je podizanje konkurentnosti, ostvarivanje profita na tržištu, povećavanje zaposlenosti, punjenje proračuna kako bismo imali efikasan javni servis, te stvaranje novih vrijednosti… To smo mi, to su poduzetnici, a na nama je prilagoditi se i postojećim i sutrašnjim tržišnim uvjetima – zaključuje u otvorenom pismu Hrvoje Bujas.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.