Ginekolozi nastavili trudnicama naplaćivati preglede, a sada im prijete i odvjetnicima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Ministarstvo zdravlja kao i HZZO upoznati su s imenima svih liječnika ginekologa diljem Hrvatske koji naplaćuju preglede trudnicama iako imaju ugovore s HZZO-om pa je samim time takav postupak ilegalan. Međutim ova sramotna praksa se i dalje nastavlja, a dobila je i epilog.

Umjesto da takvi liječnici budu sankcionirani, oni su se još drznuli trudnicama prijetiti s odvjetnicima.

Udruga Roditelji u akciji (RODA) dobila je 90 prijava iz raznih dijelova Hrvatske s imenima liječnika i gradova u kojima se nalaze, a koji i dalje naplaćuju preglede.

Ministarstvo i HZZO imaju popis liječnika koji ilegalno naplaćuju preglede

“Imam sve žene na mailing listi, svako toliko se čujemo, no nemam povratnu informaciju da se išta promijenilo u smislu da su im liječnici prestali naplaćivati ultrazvuk i preglede koji bi trebali biti besplatni. Za tu uslugu ne izdaju račun, a iznosi se kreću od 100 kuna na više po pregledu”, rekla je za Index Daniela Drandić iz Udruge RODA.

Kazala nam je kako su Ministarstvu zdravlja i HZZO-u poslali taj popis liječnika, no ništa do sad nije poduzeto.

“Pojedini liječnici su počeli prijetiti po Facebook grupama. Postoji npr. lokalna grupa mame i bebe na kojoj žene razmjenjuju iskustva. Neke žene su nam se javljale da su doktori počeli angažirati odvjetnike koji im potom prijete da ne smiju ništa pisati o tom i tom liječniku, niti razmjenjivati iskustva te da ne smiju govoriti o naplati. I također zahtijevaju da se brišu postovi koji se tiču toga. Ja sam to prijavila”, rekla je Daniela Drandić.

Istaknula je da administratorice takvih grupa to rade volonterski pa kad dobiju takvo pismo od strane odvjetnika prestraše se i uklone sve takve objave iako to kaže, nisu dužne brisati.

Pojedini ginekolozi angažirali odvjetnike da prijete ženama

To napominje, nije kleveta već razmjena iskustva.

“Ako 50 žena kaže da netko naplaćuje preglede onda to nije izmišljanje tople vode. To su zatvorene grupe”, rekla je Drandić.

Sve je prijavila DORH-u, MUP-u i Poreznoj. I samo su joj iz Porezne odgovorili da oni nisu nadležni u takvim slučajevima jer da ne mogu naplaćivati porez na nešto što je ilegalno stečeno i u dodaje kako su u pravu.

“Također sam poslala dopis u Ministarstvo zdravlja i HZZO. Iz Ministarstva su mi odgovorili da su sve proslijedili HZZO-u i tu je stalo, a žene kažu da se na terenu i dalje ništa nije promijenilo, da je ilegalna naplata i dalje praksa. Pitam se zašto se netko osjeća toliko zaštićen da tako nešto može raditi”, rekla je Drandić.

Inače Ministarstvo zdravlja poslalo je dopis HZZO-u u kojem od njih traže da razmotre predstavke Udruge RODA o naplati pregleda i UZV trudnicama od strane ginekologa koji imaju sklopljen ugovor s HZZO-om.

U dopisu mole HZZO da po potrebi poduzmu odgovarajuće mjere te o eventualno poduzetom izvijeste Udrugu RODA kao i samo Ministarstvo zdravlja.

izvor: index.hr


Pratite nas i na društvenim mrežama: