Evo kako od države možete dobiti 800 kuna za kupnju frižidera i perilica

Pratite nas i na društvenim mrežama:

DANAS je krenuo javni poziv za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja, javljaju iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Država je osigurala 8 milijuna kuna za sufinanciranje 10.000 uređaja energetskog razreda A+++, jer takvi uređaji troše 30-60% manje energije i vode. Po uređaju se može dobiti poticaj od 800 kuna, a sufinancira se kupnja A+++ hladnjaka, zamrzivača, hladnjaka sa zamrzivačem, perilica posuđa, perilica rublja i sušilica.

Poticaj se može iskoristiti na na prodajnim mjestima diljem Hrvatske, a popis prodajnih mjesta i uređaja za koje ga je moguće ostvariti nalazi se na www.fzoeu.hr i www.mzoip.hr.

Sufinancirat će se čak 383 različita uređaja

U program je uključeno 599 prodajnih mjesta i 383 različitih vrsta uređaja.

U Hrvatskoj se godišnje proda oko 180.000 kućanskih uređaja, a do 2020. godine će trebati zamijeniti više od 2 milijuna uređaja čiji životni vijek ističe. Namjera je ovog programa da se prilikom zamjene ili kupnje novih uređaja, građani u startu odluče za one najučinkovitije uređaje na tržištu. Time će ostvariti uštedu energije, uštedu troškova grijanja i vode te očuvati okoliš.

“Svjesni smo kako su takvi uređaji u pravilu skuplji, ali njihovom kupnjom su zagarantirani manji troškovi energije i vode tijekom životnog vijeka uređaja. Upravo zato smo pokrenuli ovaj projekt, kako bismo građanima omogućili da umjesto A+ kupe još štedljiviji uređaj, koji će im se vremenom sasvim sigurno isplatiti. Prosječan hladnjak A+ razreda godišnje troši oko 300 kuna električne energije, dok onaj A+++ razreda troši upola manje. U 10 godina korištenja se dakle može uštedjeti 1.500 kuna”, kazao je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller.

IZVOR: index.hr


Pratite nas i na društvenim mrežama: