Jedu se sušeni, mljeveni, kao dodatak jelu

EU crve proglasila sigurnim za konzumaciju, a Hrvatska već ima farmu insekata

Foto: Pixabay
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Crvi ubrzano gmižu prema europskim tanjurima – Europska unija odlučila je da su sigurni za ljudsku konzumaciju. To još treba potvrditi Komisija i samo je pitanje vremena kada će se insekti početi prodavati u trgovinama i miksati u burgere i smutije – piše RTL.hr.

Pokušajte suzdržati gađenje, ali osušene larve crva brašnara prve su dobile amen od Europe: uskoro bi ga mogli dobiti skakavci i drugi insekti. U većini europskih zemalja, pa i u Hrvatskoj, takvu je hranu dosad bilo zabranjeno prodavati.

Jedu se sušeni, mljeveni u brašno, kao dodatak jelu, u proteinskim čokoladicama. Svima je jasno da će Europljanima trebati vremena da se prilagode na bube u tanjuru, i da se crvi s polica neće baš rasprodati u trenu.

Možda niste znali – ali u Hrvatskoj već postoji prva farma buba i insekata – evo kako novosti komentira njezin vlasnik koji se usput budi rečeno zove Aleksandar Gavrilović.

‘Mi to čekamo 5 godina, koliko dugo ćemo čekati ne znamo. Mi imamo muhe koje su jestive, ali mi nažalost prodajemo samo žive insekte, dozvoljeno je samo kao prodaja za hranu za egzotične životinje. Odluka je značajna jer je to povijesna odluka’, kazao je.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: