Čekaju odgovor

Epidemiolozi od Beroša traže veliku promjenu oko mjere samoizolacije

Ilustracija/Arhiva
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Hoće li se mijenjati odluka o samoizolaciji, mogli bismo uskoro doznati, a ako dođe do promjene, to bi značilo da će kontakti osobe zaražene koronavirusom morati u 14-dnevnu samoizolaciju samo ako rade u zdravstvu i sustavu socijalne skrbi, odnosno domovima za umirovljenike. Ostale struke, ako su kontakti zaražene osobe, više ne bi morale biti u samoizolaciji, ali bi morali striktno poštivati mjere kao što su socijalna distanca i nošenje maski. Upravo je to jedna od mjera koju je Hrvatsko epidemiološko društvo predložilo ministru zdravstva Viliju Berošu, a odgovor na to im još nije stigao, piše Index.

Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva, prije 10 dana je ministru Berošu poslao dopis u kojem je predložio niz mjera koje bi trebale unaprijediti rad na suzbijanju bolesti Covid-19 i mjere koje bi isto tako trebale pomoći epidemiolozima, za koje navodi u razgovoru za Index da rade danonoćno već šest mjeseci.

Od Beroša traže promjenu mjere o samoizolaciji

U razgovoru za Index dr. Venus je rekao da još nisu dobili odgovor ministra Beroša, ali da epidemiolozi od ministra očekuju da ih svakog trena pozove na sastanak. Jedna od mjera, koju je predložio u ime epidemiologa iz cijele zemlje, a koja se tiče svih stanovnika, jest promjena mjere o samoizolaciji.

‘S obzirom na poznatu činjenicu da je SARS-CoV-2 virus u lokalnoj transmisiji, te potrebu pridržavanja epidemioloških mjera (fizička distanca, nošenje maski, higijena i dezinfekcija) od strane svih, potrebno je razmisliti o promjeni strategije koja uključuje stavljanje u samoizolaciju zaražene osobe (pozitivne na SARS—CoV-2 virus) i kontakte zdravstvene djelatnike, te one koji rade u domovima za starije i nemoćne osobe. Svi ostali ustanovljeni kontakti moraju se ponašati osobno odgovorno u skladu s već spomenutim epidemiološkim mjerama’, piše u dopisu koje je Hrvatsko epidemiološko društvo poslalo ministru Berošu.

Dr. Venus je za Index objasnio taj zahtjev.

– Ovaj prijedlog za samoizolaciju zahtijeva pomniju analizu i to od strane struke. Taj prijedlog je poslan i na HZJZ. Uostalom postoji i vladin znanstveni savjet pa neka daju svoj sud o tome i odluče ima li taj zahtjev smisla. Mi epidemiolozi smo svjesni ogromnog pritiska na cijeli sustav borbe protiv covida koji počiva na tome da nam zaražena osoba ne laže za kontakte – istaknuo je dr. Venus za Index.

Upravo zbog teške gospodarske situacije i činjenice da si neke struke ne mogu priuštiti 14-dnevnu karantenu, neke zaražene osobe epidemiolozima ne otkrivaju s kim su sve bile u kontaktu. Epidemiolozi su toga svjesni. Zato, navodi nam dr. Venus, treba istražiti koliki je postotak ljudi koji su kontakti zaraženih i poslani u samoizolaciju te su se i sami zarazili.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.


Pratite nas i na društvenim mrežama: