Ne smijemo odustati

Epidemiolog Rončević: Omikron se toliko proširio tako da nam gotovo nikakve preventivne mjere ne pomažu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Omikron se toliko proširio tako da nam gotovo nikakve preventivne mjere, osim rane samoizolacije zaraženih ne pomažu, izjavio je u Studiju 4 Dobrica Rončević, epidemiolog NZJZ Primorsko goranske županije.

Prema broju jučerašnjih testiranja danas se očekuje porast novozaraženih, a isto se očekuje i idući tjedan. Oko 30 do 50 posto je pozitivnih među testiranima, što nam govori da ima zaraženih koji to ne znaju, kazao je Rončević.

U čemu je razlika između cijepljenih i necijepljenih?

– Cijepljenje i preboljevanje nekoliko mjeseci štite od težih oblika bolesti i smrtnog ishoda. Nisam pristalica da s ‘a priori’ ide u ukidanje evidencije kakvu nude COVID potvrde. Samoizolacija je izgubila smisao i ona se gotovo potpuno ne provodi, naročito ne dosljedno. Zbog toga bi trebalo tu mjeru zamijeniti sa širokim i dostupnim testiranjem, naglasio je.

Oboljeli od delte u riziku od omikrona?

Komentirajući situaciju da postoje osobe kojima nakon skidanja s respiratora bude bolje, a onda se jave komplikacije – bakterijska oboljenja, upale i trombovi Rončević je kazao kako pacijenti s teškim oblicima bolesti obično nisu osobe koje su imune u dovoljnoj mjeri. Te osobe su sada opet među najrizičnijim – starije osobe s kroničnim bolestima. Oni bi trebali biti ciljana skupina za kontinuirano docjepljivanje i u budućnosti, poručio je.

Zabrana okupljanja, minimalni učinak

Rončević je kazao kako na vrijeme nismo spriječili masovna okupljanja tijekom blagdana i tako dopustili omikronu da se širi. Smatra kako zabrana bi zabrana okupljanja mogla imati vrlo mali učinak.

– Mi bi bili zadovoljni da dobijemo malo usporavanje kako bi se ‘boosterirali’ oni koji to još nisu učinili te da bi se osvijestili oni koji se još nisu cijepili. Nedavna preboljenja i nedavna cijepljenja nisu garancija da se osoba ne može zaraziti. Docijepljivanje bi, za razliku od preboljenja trebalo biti glavno oružje protiv pandemije, dodao je.

Optimizam oko omikrona?

Na pitanje prelazi li pandemija u endemiju poručio je kako postoji rizik od pojave neke nove varijante, koja bi mogla biti i opasnija. Ne smijemo odustati, niti usporiti proces cijepljenja. Upravo je to bitka zdravstvenog sustava – nastavak cijepljenja, smatra Rončević.

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: