'Budite maksimalno odgovorni'

Diljem Hrvatske 254 zaraženih. Zabilježeno više od 30 potresa, bolnice u Zagrebu nastavljaju s radom

Ukupno 254 osobe oboljele su od koronavirusa u Hrvatskoj, izvijestio je na izvanrednoj konferenciji za medije premijer Andrej Plenković. U Zagrebu je, podsjetimo, od jutros zabilježeno više od 30 potresa zbog čega se u ovom trenutku Hrvatska suočava s dvije velike krize.

Predsjednik Vlade RH, nakon drugog sastanka državnog vrha, zahvalio je svim službama i građanima koji se u krizi ponašaju maksimalno odgovorno i shvaćaju ozbiljnost situacije.

– Imamo kombinaciju dvije krize koje su kontradiktorne. Zasad smo na 254 zaraženih, dakle i danas značajno povećanje i moramo voditi računa o tome. Razmak, socijalna distanca nas u ovom trenutku spašava i čini više zdravima nego bolesnima – poručio je Plenković.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je kako većina bolnica u gradu Zagrebu nastavlja normalno s radom, a svi bolesnici i zdravstveni radnici se polako vraćaju nakon provjera građevinskih inspekcija.

– U Klinici za infektivne bolesti provjerena je statika, bolesnici se vraćaju. Imamo dva novorođena djeteta koja su rođena u Petrovoj nakon što su rodilje adekvatno zbrinute. Nije bilo žrtava osim djeteta koje je i dalje u tretmanu. Nije bilo značajnog ozlijeđivanja bolesnika na širem području Zagreba – istaknuo je Beroš.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako je angažirano oko 2.500 ljudi.

– U vrlo složenim uvjetima nosimo se s dvije nepredvidive krize, jednom nevidljivom, drugom nepredvidljivom. Mi se nadamo da će naredni potresi biti manjeg intenziteta od onog najjačeg. Hrvatska vojska, policija, civilna zaštita i zdravstveni sustav bit će na visini zadatka kao i dosad – izjavio je Božinović.

Grad Zagreb objavio je besplatni broj 088 8855 na kojeg se mogu javiti svi građani čiji stanovi i kuće nisu u normalnim uvjetima za život. Također, izvijestio je Plenković, oni će biti smješteni u Studentskom domu Cvjetni.

– Osigurat ćemo u centru grada odgovarajući sigurnosni razmak od zgrada. Oosebno moramo voditi računa da netko ne nastrada od urušenih dimnjaka i fasada, i policija i vojska angažirat će dronove i snimit ćemo kompletnu sliku što nam prijeti. Što dalje od grada da ne bi počeli padati crijepovi, komadi fasada. Sada nam je potrebna maksimalna odgovornost – poruka je Plenkovića.

Kada je u pitanju odlazak građana Zagreba prema moru, Božinović je izjavio kako policija popisuje građane kako bi znali na kojim su lokacijama i krše li samoizolaciju. U malim primorskim mjestima zdravstveni sustav nije kapacitiran dovoljno da se može nositi s ovakvim izazovima.

U subotu je Nacionalni stožer donio i nove mjere koje se odnose na radno vrijeme trgovina, ali i Odluku koja jasno propisuje sve epidemiološke te zaštitne mjere kod taxi prijevoznika.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.